IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nordea бяга към „по-мекия надзор“ на ЕЦБ

Банката мести централата си от Швеция във Финландия и така попада под надзора на Марио Драги

14:22 | 07.09.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Деветата по големина европейска банка Nordea мести своята централа от Швеция в съседна Финландия заради строгите регулации, като по този начин попада под надзора на Европейската централна банка (ЕЦБ), предава Ройтерс. Чрез преместването си в страна, която участва в европейския банков съюз, Nordea ще бъде регулирана по начина, по който се регулират и европейските ѝ конкуренти и ще спести разходи, обяви банката. 

Главният изпълнителен директор на Nordea - най-голямата банка в Скандинавието, Каспер Коскул заяви преди месец, че базираният в Стокхолм кредитор може да се чувства по-добре при по-тясно свързване с Европа, особено ако се намира в държава, която е член на банковия съюз. В това отношение още тогава Nordea обяви, че обмисля преместване на седалището си в Дания и Финландия, ако правителството допълнително затегне капиталовите изисквания.  

За своите банки Швеция налага едни от най-строгите за Европа капиталови правила. Освен това лявото правителство обмисля начини за по-силно облагане на банките в бъдеще. Шведският финансов министър Магдалена Андершон заяви, че би се радвала, ако Nordea остане в страната. 

С преместването на банката, която някога принадлежеше на шведската държава, в същото време намалява и рискът за прекалено големия банков сектор. Общият баланс на шведските банки е четири пъти по-висок от икономическата продукция на страната. Nordea оценява икономиите на разходите след преместването си във Финландия на 1 милиард евро. За какъв период ще бъдат постигнати обаче те засега банката не пояснява. Според някои анализатори с преместването си Nordea би могла да загуби шведските си клиенти.

Някои синдикати заплашиха да изтеглят средствата си и бизнес сметките си от банката. Освен това според някои анализатори строгите капиталови изисквания носят и полза - шведските банки могат да се рефинансират по-евтино от конкурентите си.

След преместването си във Финландия Nordea възнамерява да запази своята капиталова и дивидентна политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:22 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още