IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ройтерс: ЕЦБ е обсъждала 4 варианта за свиване на стимулите

От централната банка във Франкфурт обаче не се ограничават само до тези опции

16:12 | 08.09.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Икономистите от Европейската централна банка, които заседаваха в четвъртък, са постигнали широк консенсус, че следващата им стъпка е свиване на месечните покупки на облигации. Експертите са обсъждали четири варианта, съобщава Ройтерс, позовавайки се на двама свои източници.

Става въпрос за вариант, при който се изкупуват активи на стойност 40 млрд. евро месечно или пък 20 млрд. евро месечно, докато удължаването на програмата може да е с 6 или с 9 месеца. От ЕЦБ обаче не се ограничават само до тези опции, казват източниците, пожелали анонимност.

Каквото и решение да се вземе, то трябва да е подкрепено от широк консенсус. Централните банкери искат да избегнат повторението на публични разногласия, каквито имаше при предишни решения. От самата банка са отказали коментар.

Предпазливият подход увеличава шансовете ЕЦБ да пристъпи към излизане от количествените облекчения, които имаха за задача да насърчат икономическия ръст и инфлацията. Това излизане обаче изглежда ще се осъществи следващата година, при това много плавно въпреки солидния ръст в еврозоната и опасенията за балони на имотния пазар в по-богатите държави като Германия.

Икономистите са били единодушни, че лихвите не бива да се вдигат, преди да приключи програмата за стимули, твърдят източниците на Ройтерс. Това означава, че всяко удължаване на програмата отлага и потенциалното вдигане на лихвите.

На заседанието си в четвъртък ЕЦБ очаквано остави лихвите без промяна, а президентът на регулатора Марио Драги сигнализира, че решение за програмата за стимули ще се вземе през октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още