IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Естония остави решението на ЕС за преговорите за членство на Турция на България

Решението преговорите за членство между ЕС и Турция да бъдат прекратени може да бъде взето единствено с единодушие на 28-те страни членки

20:01 | 08.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Естония, която в момента е ротационен председател на Съвета на Европейския съюз, ясно показа, че няма да бъде взето решение по призива на германския канцлер Ангела Меркел за прекратяване на преговорите с Турция за членство в съюза тази година, прехвърляйки отговорността на следващия ротационен председател - България, пише euractiv.com

Меркел призова да се сложи край на разговорите за членство на Турция в ЕС по време на телевизионния дебат в Германия на 3 септември – само три седмици преди парламентарните избори в страната.

„Ясно е, че Турция не трябва да става страна членка на ЕС“, каза Меркел в безпрецедентно попарване на надеждите на Анкара за членство. Тя обеща да разговаря с партньорите си от ЕС за формиране на „обща позиция, за да можем да прекратим разговорите за членство“.

„Не очаквам Европейският съюз да вземе решение в това отношение тази година“, каза естонският външен министър Свен Миксер на среща на външните министри на ЕС в естонската столица Талин.

Миксер допълни, че няма да бъде взето решение преди оценката за членството на Турция, изготвена от страна на комисия, която се очаква да бъде готова в началото на следващата година.

Решението преговорите за членство между ЕС и Турция да бъдат прекратени може да бъде взето единствено с единодушие на 28-те страни членки. В Любляна словенските дипломати са заявили за изданието, че е много малко вероятно всички страни от ЕС да подкрепят решението.

България поема председателството на Съвета на ЕС на 1 януари 2018 г. Според euractiv премиерът Бойко Борсиов е показал, че е близък съюзник на турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Изданието припомня, че заради общата граница между двете страни България е по-уязвима, ако Анкара реши да промени политиката си и насърчи бежанците на територията си да се насочат на запад.

България е и единствената страна от ЕС, която депортира обвинени в поддръжничество на проповедника Фетхуллах Гюлен в Турция. В замяна на това Турция прибира обратно мигранти, успели да преминат общата граница.

Турция се намесва и в изборите в България, твърди изданието, и е създала политическа партия, подкрепяща Анкара. Българското правителство обаче предпочита да гледа на другата страна, страхувайки се от гнева на Турция, допълва euractiv.

От Словения еврокомисарят по външните работи Федерика Могерини се дистанцира от призивите на Меркел. Тя заяви, че географията и историята правят Турция и ЕС неизбежни партньори и двете страни трябва да се фокусират върху начини да си сътрудничат конструктивно.

„Бих предложила да погледнем отвъд това, което се казва в предизборните кампании и в Турция, и в Европейския съюз“, заяви тя на стратегически форум в Блед.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още