IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Е. Бенковска: Eвроскептичните страни са по-голяма заплаха за ЕС от Brexit

Според еврокомисаря Полша трябва да участва в развитието на европейската отбранителна индустрия

21:51 | 08.09.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Страни членки на ЕС "от рода на Полша" са смятани в Брюксел за "по-голяма заплаха от Brexit" за вътрешното сцепление на съюза, заяви днес полският еврокомисар Елжбета Бенковска, цитирана от Франс прес.

Бенковска, която отговаря в Европейската комисия за вътрешния пазар и индустрията, каза това на среща на "гражданския диалог" в южния полски град Краков.

"Brexit бе шок за всички, но сега, и го казвам с цялата си отговорност така, както виждам нещата, в Брюксел, не казвам изрично Полша, но страните от рода на Полша, са представяни като по-голяма заплаха за вътрешното сцепление на ЕС от Brexit", заяви тя.

Отговаряйки на въпроси от аудиторията, Бенковска, която бе номинирана за еврокомисар от предишното полско правителство и либералната партия "Гражданска платформа", припомни няколко спора между ЕК и сега управляващата в родината ѝ консервативна партия "Право и справедливост". Тя изброи отказа на Полша да приеме мигранти в солидарност с други държави от ЕС и реформите за засилване на контрола на изпълнителната власт върху съдебната и неправителствените организации.

Полша трябва да участва в развитието на европейската отбранителна индустрия въпреки отказа на консервативното правителство през октомври миналата година да купи хеликоптери "Каракал" на Airbus, призова Бенковска.

Тя изрази недоумение от това решение на управляващите във Варшава, което според нея влиза в разрез с полските национални интереси, и предупреди, че то е хвърлило сянка за години напред върху двустранните отношения с Франция.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още