IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доналд Туск: Няма съществен напредък в преговорите за Brexit

Тонът на Лондон вече е по-реалистичен и конструктивен, смята председателят на Съвета

22:30 | 26.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

На този етап няма сериозен напредък в преговорите между ЕС и Великобритания за Brexit, коментира председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от институцията. По-рано днес той се среща с британския премиер Тереза Мей и обясни, че вече се чувства по-голям оптимист.

Тонът на Великобритания в разговорите вече е по-реалистичен и конструктивен, каза още Туск и допълни, че "новините са добри". Председателят на Съвета използва и популярна британска поговорка, че Лондон се отказва от философията "едновременно и да запази тортата, и да я изяде".

"Но, разбира се, никой не може да ме увери, че Brexitе нещо хубаво", заяви той. Туск посочи още, че и двете страни работят за постигне на прогрес. 

Темата за Brexit ще бъде една от основните по време на следващата среща на лидерите на ЕС през октомври. Тогава ще бъдат обсъдени основните проблеми на този етап - защитата на правата на гражданите, защита на интересите на Ирландия и сметката, която Лондон ще плати, за да напусне общността.

Лондон официално поиска активизиране на чл. 50 от Договора за ЕС през март. През лятото на 2016 година британците изненадващо гласуваха за излизане от ЕС. До този момент се проведоха три официални кръга на разговори между главните преговарящи - Мишел Барние от страна на ЕС и Дейвид Дейвис.

От коментарите на Туск по-рано днес обаче става ясно, че досега не е постигнат пробив в преговорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още