IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейският парламент тества лимитите на Лондон за Brexit

Институцията изготвя свои "червени линии" в преговорите за европейския развод

19:26 | 27.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейският парламент (ЕП) ще тества границите на Великобритания по темата Brexit, пише в свой коментар Bloomberg по повод готвени от институцията искания по сделката за излизането на Лондон от ЕС.

Едно от исканията, което вероятно ще се приеме остро във Великобритания, е Европейският съд да има юрисдикция на Острова и след 2019 година. Целият документ с "червените линии" за преговорите ще бъде представен  в пленарната зала на ЕП в Страсбург в началото на октомври.

Заявката на Европейския парламент е в категорично противоречие с коментари на британския министър по Brexit Дейвид Дейвис. Пред ВВС той заяви преди време, че през 2019 година британците напускат общността. "Ние ще бъдем извън юрисдикцията и законодателните инициативи на ЕС", заяви Дейвис.

Преговорите за излизането на Великобритания от ЕС се водят от Европейската комисия, която представлява всички страни в общността в разговорите. ЕП обаче има право на вето на постигнатите споразумения.

Bloomberg посочва, че прилагането на законодателството на ЕС на Острова след 2019 година ще е една от най-трудните теми между двете страни по време на преговорите.

Брюксел приветства "по-реалистичния" тон на Тереза Мей относно разделянето с общността, но все още представителите на европейските институции смятат, че Лондон не е готов да стигне достатъчно далеч по чувствителни теми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:42 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още