IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марио Драги: ЕЦБ вярва в бъдещото нарастване на заплатите и инфлацията

Това обаче ще стане по-бавно от очакванията и ще изисква търпение, коментира управителят на Европейската централна банка

11:12 | 15.10.17 г.
<p>
	<em>Марио Драги. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Марио Драги. Снимка: Архив Ройтерс

Заплатите и инфлацията в 19-членната еврозона ще се повишат в бъдеще, но по-бавно от първоначалните очаквания, което ще изисква търпение от страна на централните банкери, коментира в събота управителят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги, цитиран от Ройтерс.

Ръстът на заплатите не успя да отговори на стимулите поради редица причини, но в ЕЦБ остават уверени, че основният виновник зад ниските цени са трудовите пазари, а не структурна промяна в природата на инфлацията, заяви Драги по време на пресконференция в рамките на годишната среща на Международния валутен фонд.

След години битка с ниската инфлация ЕЦБ трябва да вземе решение на заседанието си на 26 октомври дали да продължи стимулите, като трябва да примири бързия икономически растеж с ниските заплати и слабата инфлация.

Запознати източници са коментирали пред Ройтерс, че ЕЦБ вероятно ще продължи покупките на активи, но в по-ниски обеми, като по този начин ще сигнализира едновременно доверие в перспективите, но и знак, че политиката на подкрепа ще продължи дълго време.

"Основният извод по отношение на политиката е, че сме сигурни, че докато условиятта продължават да се подобряват, темпът на инфлация постепенно ще приближи към целта по един самоподдържащ се начин", коментира Драги. "Но заедно с нашето доверие трябва да бъдем търпеливи, защото ще отнеме време."

Въпреки че еврозоната се радва на 17 поредни тримесечия на икономически растеж, ръстът на заплатите е по-слаб от очакванията, което отчасти се дължи на скрити резерви в трудовия пазар и ниските изисквания за заплатите от профсъюзите.

ЕЦБ държи лихвите отрицателни от години и вече е купила облигации за над 2 трлн. евро, за да намали разходите за кредити и да стимулира домакинствата и бизнеса да харчат повече.

Драги отхвърли предположенията, че ниските лихви на ЕЦБ може да надуят цените на активите и посочи, че малкото балони, които вече се наблюдават, особено на пазара на бизнес имоти, трябва да бъдат премахнати чрез макропруденциални инструменти, а не чрез монетарна политика.

Въпреки това той призна, че една потенциална хаотична корекция на цените на активите, особено на акциите, е сред главните рискове за глобалната икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още