IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иновативни торове от органични материали ще се продават по-лесно в ЕС

Европарламентът предлага нов регламент, който да увеличи рециклирането

17:34 | 24.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Иновативни торове, произведени от органични или рециклирани материали, ще се продават по-лесно в ЕС, според новите правила, които бяха приети от Европарламента във вторник.

Съществуващите правила за торовете обхващат предимно конвенционални торове, които обикновено се добиват от мини или се произвеждат по химически път. Те често поглъщат много енергия и генерират много въглероден диоксид.

Различните национални правила затрудняват производителите на органични торове при тяхната продажба, както и функционирането на единния пазар на ЕС, съобщи пресслужбата на Европейския парламент.

Очаква се новите правила да насърчат употребата на рециклирани материали за производството на торове, да улеснят пазарния достъп до иновативни и органични торове, да  наложат единни критерии за качество, безопасност и защита на околната среда.

Те освен това трябва да осигурят по-ясни изисквания за етикетиране (за съдържанието на нитрати например), да запазят възможността производителите, които нямат желание да продават продуктите си в ЕС, да спазват национални правила (държавите членки ще останат свободни да допуснат до националните си пазари торове, които не отговарят на новите изисквания).

Ограничаване на кадмия

Кадмият, тежък метал, срещан най-често в торовете, съдържащи минерален фосфат, може да причини вреда на човешкото и животинското здраве и на природата, когато попадне в хранителната верига. Евродепутатите предлагат ограничението за количеството кадмий да бъде намалено от 60 до 40 милиграма на килограм след 6 години (вместо предложените от Комисията три) и до 20 милиграма на килограм след 16, за да могат производителите да се адаптират към новите изисквания.

Клаузата за преразглеждане, въведена от Парламента, изисква Комисията да оцени ограниченията 42 месеца след датата на прилагане на настоящия регламент. В рамките на този период Комисията също така трябва да оцени въздействието на правилата върху търговията със суровини, включително върху запасите от фосфатни руди, както и начина, по който новите разпоредби въздействат върху пазара на продуктите за наторяване.

Мандатът за започване на преговори беше приет с 343 гласа „за“ срещу 252 „против“ и 59 „въздържал се“. Текстът беше изпратен обратно на комисията по вътрешния пазар, която да започне междуинституционални преговори.

Съветът все още не е постигнал съгласие по своята позиция. 

В момента само 5% от отпадъчния органичен материал се рециклира и се използва като торове, но рециклираните биологични отпадъци могат да заместят до 30% минерални торове.

ЕС внася повече от 6 млн. тона фосфатни руди годишно, но според Комисията може да извлече до 2 млн. тона фосфор от утайки от отпадъчни води, биоразградими отпадъци, месо и костно брашно или оборски торове.

Приблизително половината от торовете на пазара на ЕС не се обхващат от съществуващия регламент.

Основната съставка на торовете са фосфатните руди, определени от Комисията като критична суровина. По отношение на фосфатните торове в момента ЕС силно зависи от вноса на фосфатни руди, добити извън ЕС (повече от 90% от фосфатните торове, използвани в ЕС, са внесени предимно от Мароко, Тунис и Русия).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още