IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция отлага плановете си да затваря ядрени реактори

2025 г. е нереалистична цел за намалението на дела на ядрената енергетика, смята френският министър на околната среда

16:25 | 08.11.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Франция отлага мерките за намаляване на дела на ядрената енергетика в енергийния микс, става ясно от коментари на френския министър на околната среда Никола Юло, цитирани от Ройтерс.

Според него 2025 г. не е реалистична цел за намаляване на дела на ядрената енергия от 75% на 50%. Това означава закриването на между 17 и 25 реактора. Подобни действия само биха увеличили емисиите въглероден диоксид, смята министърът.

Юло така и не дава нов краен срок, посочва още Ройтерс.

Плановете за намаляване на ядрените мощности бяха приети от предишния кабинет през 2015 г. Те са част от законодателството за промяна на енергийния микс, което беше потвърдено от новия президент.

„Ние вероятно ще отложим до 2030 г. или 2035 г., ще видим, най-късно през 2035 г., но не ме карайте да бъда по-подробен“, коментира френският министър на околната среда в интервю за местната телевизия BFM.

Крайното решение ще бъде взето след обществени обсъждания, които ще продължат и през 2018 г. с всички заинтересовани страни.

Франция е страната, който е най-зависима от ядрената енергетика. Държавната EDF, която е оператор на повечето от реакторите, коментира, че не вижда икономически смисъл да затваря добре функциониращи мощности.

Защитниците на околната среда обаче настояват милиардите, необходими за модернизацията на ядрени блокове, да бъдат инвестирани в зелени централи и нисковъглеродни технологии, за да бъде намален рискът от аварии и задължението да бъдат съхранявани радиоактивните отпадъци. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:59 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
vzhekoff
преди 6 години
Намерила булката брадвата на дръвника...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още