IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страните членки на ЕС одобриха удължаване на срока за ползване на глифозат

Лицензът за ползване на хербицида се удължава с пет години

18:21 | 27.11.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Страните членки на ЕС одобриха днес при гласуване в апелативна комисия удължаване с пет години на лиценза за използване на хербицида глифозат, съобщава Европейската комисия, цитирана от ДПА.

"За" са гласували 18 държави, "против" - 9, а една се е въздържала, уточнява Франс прес.

По този начин е изпълнено изискването за квалифицирано мнозинство, каквото не бе събрано при първото гласуване в началото на ноември.

През октомври Европейската комисия предложи удължаване на лиценза за използване на глифозата с пет години, след като първоначалният ѝ план за удължаване с 10 години на разрешителното не получи достатъчна подкрепа.

Европейският парламент подкрепи пълната забрана на хербицидите на основата на глифозата до декември 2022 г. и незабавното ограничаване на употребата на веществото.

Европа не може да реши какво да прави с химикала, който е ключова съставка на хербицида Roundup на Monsanto, след като през 2015 година Световната здравна организация (СЗО) постави веществото сред "възможно канцерогенните".

През март Европейска агенция по химикали (ECHA) посочи, че няма доказателства, които да сочат, че глифозатът, предизвиква рак при хората.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
majnata
преди 6 години
Що не пишете кой как е гласувал , а ...?България, която заедно с Германия, Румъния и Полша досега гласуваше многократно въздържал се, днес одобри удължаването на разрешителното и Еврокомисията получи нужните й две трети мнозинство.Общо 18 държави подкрепиха преиздаването на лиценза. Против продажбата на глифозата в Европа гласуваха Франция, Италия, Гърция, Австрия, Белгия, Люксембург, Хърватия, Кипър и Малта, а Португалия се въздържа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още