IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йоханес Хан: ЕС има все по-голямо желание да обмисли нови членки от Балканите

Според еврокомисаря по интеграцията това ще помогне за укрепването на мира в региона

13:54 | 28.11.17 г.
<p>
	Йоханес Хан. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Йоханес Хан. Снимка: Архив Ройтерс

Европейският съюз има все по-голямо желание да обмисли държави от Западните Балкани да се присъединят към съюза, което може да помогне за гарантирането на мира в региона. В същия момент това ще обогати ЕС като цяло, заяви еврокомисарят по интеграцията, цитиран от Ройтерс.

„Има все по-голямо желание сред страните членки (на ЕС) да адресират разширяването (в сравнение с преди година)“, казва Йоханес Хан за австрийския ежедневник Wiener Zeitung в интервю, публикувано във вторник.

Албания, Македония, Черна гора и Сърбия са официални кандидати за членство в ЕС, а Босна и Косово искат същия статут. ЕС смята региона за важен по редица въпроси - от контрол на имиграцията до борба със заплахи срещу сигурността, обхващащи както намеса на Русия, така и радикален ислям.

Страните членки осъзнават, че „мирът на Балканите може да бъде постигнат и че перспективата за присъединяване към ЕС е от жизнено важно значение за това“, добавя Хан.

Западните Балкани и населението им от 20 млн. души, които искат по-добър просперитет, са много привлекателен пазар за блока, казва Хан, добавяйки, че „нова страна членка не е бреме, а обогатяване“.

Еврокомисарят заяви, че не подкрепя идеята за Европа на няколко скорости, тъй като това ще доведе до отдалечаване на страните членки. Вместо това трябва да бъдат положени всички възможни усилия, за да се позволи на по-слабите страни да настигнат останалите и Европейският съюз да стане по-здрав, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:54 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още