IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво ще се случи след Brexit в сферата на сигурността в ЕС?

Великобритания е сред страните, които предоставят най-много разузнавателни данни, включително и за терористични заплахи, коментират от Европол

18:30 | 20.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

В сферата на сигурността при обмена на информация и съвместни операции не е редно да се стигне до провал. В тази сфера за Brexit съм оптимист, защото се надявам здравия разум да надделее, тъй като това засяга всички държави, допълни премиерът.

Той подчерта важността на Западните Балкани в това отношение. „Влиянието, контактите на Великобритания в региона трябва да бъдат в услуга на всички, както досега“, каза Борисов. На Балканите всички големи геостратегически играчи искат да имат своето влияние, но ние искаме Европа тук, а Великобритания остава неразривна част от това, заяви още той.

Никога престъпността не се е адаптирала с изключителна скорост, но това се случва днес, каза Иън Кръкстън, заместник-директор Международно разузнаване на британската Национална агенция за борба с престъпността.

Забелязваме сериозни конфликти с цел нестабилност, засилване на проблемите с миграцията, робството и трафика на хора. Технологиите допринасят в огромна степен това да се случва в такъв мащаб, каза той, допълвайки с предизвикателствата, свързани с Big Data. В момента информацията е в ръцете ни но трябва да потърсим инструмент, така че да извлечем стойност от нея, заяви той.

„Наблюдаваме,че светът се смалява и престъпниците получават нови възможности за разгръщане на своята дейност, затова и трябва да работим заедно, за да се справим с тях“, каза Кръкстън.

Изправени сме пред едни и същи трудности по отношение на дигиталните технологии, трябва да провеждаме съвместни операции. Великобритания допринася в огромна степен в обмена на разузнавателната информация и искаме да продължим това, допълни експертът.

„Тези предизвикателства трябва да ни обединят и да се възползваме от всички възможности, които ни се дават. Затова ще работим с всички държави, защото съм сигурен, че колегите в България се опитват да решат същите проблеми, които и ние“, каза още той.

Кръстън завърши с думите, че „ние може и да излизаме от ЕС, но сме в Европа и искаме да продължим да бъде част от правоприлагащите органи“.

Алекс Елис, генерален директор в британското Министерство за излизане от ЕС, даде малко по-политическа гледна точка на темата. Всички сме изправени пред една и съща заплахи, те се променят постоянно и стават все повече транснационални, смята той.

„Когато се изправяме пред тези заплахи, надявам се, че можем да ви предложим подкрепа от гледна точка на мащабите, защото имаме отлични резултати от нашите разузнавателни служби“ например, обясни Елис, допълвайки, че трябва непрекъснато да се опитваме да изпреварваме заплахите и събитията.

Искаме когато напуснем ЕС, да създадем една инфраструктура, рамка, която да предостави възможности да продължим общата си работа, каза още той.

Според него на първо място тази рамка трябва да бъде всеобхватна, да включва всичко от политика за развитие до другите проблеми свързани с тероризма, наркотрафика и т.н. Освен това тя трябва да бъде динамична, защото заплахите се променят постоянно, и трябва да може да се адаптира към бъдещите промени.

Други важни нейни характеристики е да бъде безпрецедентна, отразявайки реалността,заплахите и реалността, в която двете страни могат да с сътрудничат, да се възползва от потоците от данни и да отразява доверието, което имаме помежду си.

„Имаме споделени ценности и те се отразяват в нашите взаимоотношения“, каза Елис и призова те да залегнат и в тази рамка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:00 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още