IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мей обеща сделката за преходния период с ЕС да е готова до седем седмици

По думите ѝ няма да има забавяне след предвидения срок до края на март тази година

13:10 | 02.02.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Британският премиер Тереза Мей заяви, че условията на преходния период след Brexit ще бъдат договорени с Европейския съюз през следващите седем седмици, опитвайки се да разсее притесненията, че постигането на сделка може да отнеме по-дълго време.

Европейският съюз предложи на Великобритания вариант за преходния период, в който страната запазва сегашното си положение, но без да има право на глас в процеса на взимане на решения, посочва агенция Ройтерс. Както Лондон, така и Брюксел се опитват да постигнат разбирателство до края на март, което съвпада с очакванията на Мей.

Между тях обаче съществуват някои разногласия, което кара бизнесът да се тревожи, че сблъсъците им във връзка с тях могат да доведат до забавяне. 

„След седем седмици ще имаме споразумение с Европейския съюз, което е и времевата рамка, която те посочиха за периода на изпълнение“, каза тя в интервю за ВВС.

По време на посещението си в Китай тази седмица Мей се опита да угоди на хардлайнерите в своята собствена Консервативна партия, отправяйки предупреждение, че европейските граждани, дошли в страната след Brexit следващата година, може да загубят някои от правата си по време на преходния период.

По отношение на очакванията за времето след развода на Лондон с Брюксел британският министър на търговията Лиъм Фокс заяви, че не би било изгодно за Великобритания да остане в какъвто и да е било митнически съюз.

По думите му ще бъде трудно съчетаването на членството в него с воденето на независима търговска политика, тъй като подобен съюз ще направи страната зависима от ЕС. „Трябва да сме извън него, за да се възползваме от тези разрастващи се пазари. Една от причините да напуснем Европейския съюз е да поемем контрола и това няма да е възможно с обща външна тарифа“, каза той в интервю за Bloomberg TV от Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:10 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още