IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

UPS е завела дело срещу ЕС за 2,1 млрд. долара

Делото е свързано с ветото на ЕС върху придобиването на TNT от американската компания

13:39 | 26.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американската компания за доставки United Parcel Service (UPS) е завела дело срещу Европейския съюз на стойност 1,7 млрд. евро (2,1 млрд. долара) като компенсация за вредите, които според нея е претърпяла, когато регулаторите погрешно са спрели опита ѝ за придобиване на конкурента ѝ TNT Express, съобщава Bloomberg.

UPS е поискала от Общия съд на ЕС да ѝ присъди компенсация плюс лихвите и данъците, които ще плати за неочаквани разходи, сочи жалба до съда, публикувана в понеделник. Същият съд отхвърли през 2013 г. ветото върху сделката, тъй като регулаторите не са информирали базирания в Атланта логистичен гигант за промяна в икономическия модел, използван за оценка на доказателствата.

Компанията иска „да бъде поставена в позицията, в която би била, ако незаконосъобразното решение не бе прието“, се казва в жалбата. Блокирането на сделката не е позволило на UPS “да материализира ползите, свързани с предложената сделка“.

ЕС се превърна в едно от най-строгите регулаторни препятствия в света за големите придобивания, искайки тежки отстъпки от глобалните компании, за да успокоят опасенията за това как дадена сделка може да накърни конкуренцията в Европа. Компаниите все по-често се обръщат към съдилищата на ЕС, за да проверят правомощията на Комисията, оспорвайки решенията ѝ да стартира проверки, въпросите, които разглежда при разследванията, и начините, по които договаря отстъпките с компаниите.

Нито UPS, нито Европейската комисия са отговорили веднага за искането на коментар.

Спорът около UPS е част от серията случаи, по които звеното по конкуренцията в ЕС се оказа под натиск.

HeidelbergCement например изгуби делото, в рамките на което твърдеше, че не ЕС е регулаторът, който трябва да разследва придобиването на подразделението Cemex. Освен това компанията поиска от съда да отхвърли ветото на ЕС върху сделката миналата година.

Телекомуникационната компания Royal KPN успешно обаче се пребори за одобрението на придобиването на конкурентна холандска кабелна телевизия, като официалните лица разкритикуваха липсата на причини защо сделката ще накърни конкуренцията. ЕС сега прави и преоценка на сделката между Liberty Global и Ziggo.

Успоредно с искането за компенсация се води и отделна юридическа битка по разследването на сделката UPS-TNT. Регулаторите на ЕС отнесоха се обърнаха към върховния трибунал в ЕС заради решението на съда. Те твърдят, че решението на Общия съд им дава по-малко свобода в изключително важните последни седмици преди крайния срок за решаване дали сделките трябва да бъдат одобрени, или не.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:39 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още