IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК блокира сделката между TNT Express и UPS

Обединението ще наруши конкуренцията на европейския пазар, показа анализът на регулатора

16:39 | 30.01.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕК блокира сделката между TNT Express и UPS

Европейската комисия не позволи на UPS да закупи TNT Express. Проверката на регулатора показа, че обединението на двете компании ще изкриви конкуренцията на пазара в 15 държави от Европейското икономическо пространство по отношение на доставки на малки пратки.

Според анализа цените за изпращане на пощенски пратки за гражданите в тези държави ще се увеличат заради липсата на конкуренция. Намаляването на разходите от обединението на въздушните мрежи на двете компании ще окажат незначителен ефект, смятат от комисията.

В много държави големите играчи в сектора са едва 2-3 компании. След обединението може да се окаже, че на много места единствен конкурент ще остане DHL.

UPS изпрати нотификация до Брюксел за готвената сделка през юни 2012 година. През октомври обаче регулаторът започна задълбочена проверка по случая заради възникналите съмнение.

По време на тази проверка UPS предложи да изключи от сделката звената на TNT в 15-те европейски държави, както и да позволи на техния купувач достъп до европейската си въздушна мрежа за срок от пет години. От ЕК уточняват, че са направили тестове на пазара при такава ситуация, но резултатите не са задоволителни.

Куриерските компании, които доставят пратки от врата до врата често се наричат още и интегратори, защото услугата, която предлагат, е неделима. В Европа има само четири големи компании в този сектор – TNT, DHL, UPS и FedEx. FedEx обаче има много малък дял и има слаба европейска мрежа. По тази причина и не може да бъде разглеждана като сериозна конкуренция, отбелязват от ЕК.

Националните куриерски компании пък могат да представляват конкуренция, но само на вътрешния пазар, а не в цялата общност. 

Липсата на разрешение за обединението на двете компании беше очаквано от UPS. На 14-и януари американската компания оттегли предложението си за покупка на TNT Express. 

UPS, която е най-голямата в света компания за доставка на пратки, обяви че ще плати на TNT Express 200 млн. евро заради това, че оттегля офертата. Заявлението за придобиването бе подадено в органа на ЕС през март 2012 г. Още през есента изтече информация, че Европейската комисия има сериозни опасения към проекта. UPS искаше да поеме компанията за 5,2 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:14 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още