IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спор между министри предизвиква трусове в новия германски кабинет

Конфликтът хвърля светлина върху нестабилността на крехката коалиция, начело на която миналия месец застана Ангела Меркел

11:21 | 08.04.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Йенс Шпан полага клетва като здравен министър. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Йенс Шпан полага клетва като здравен министър. Снимка: Ройтерс

Искри прехвърчат между някои от министрите в новия кабинет на германския канцлер Ангела Меркел, поел властта едва миналия месец.

Неприязънта между някои от коалиционните партньори стана явна в събота след спор за прилагането на закона, хвърлящ светлина върху предизвикателствата пред канцлера начело на коалиционното правителство между нейния консервативен блок и Германската социалдемократическа партия (ГСДП), посочва агенция Ройтерс.

Конфликтът избухна, след като министърът на здравеопазването Йенс Шпан заяви по-рано през седмицата пред изданието Neue Zuercher Zeitung, че в някои работнически области на Есен, Дуисбург и Берлин „остава впечатлението, че държавата вече не иска или не може да прилага закона“.

В отговор Андреа Налес, която се очаква да поеме лидерството на ГСДП по-късно този месец, заяви, че консерваторът Шпан трябва да се съсредоточи върху своя здравен ресор.

„Преди здравният министър Шпан да критикува вътрешнополитическата ситуация… той трябва да се погрижи за своята собствена работа“, заяви тя в интервю за медийната група RND, отбелязвайки, че консерваторите са били начело на вътрешното министерство в продължение на 13 години.

Меркел пое властта миналия месец за четвърти и по всяка вероятност последен мандат, който обаче може да се окаже и най-трудният за нея, тъй като тя е начело на крехка коалиция със социалдемократите, които дълго време отказваха отново да обединят сили с консерваторите.

В момента натиск има и върху двата лагера – клауза в тяхното коалиционно споразумение предвижда след две години да бъде направена оценка на правителствения прогрес, което евентуално може да позволи излизането от коалицията на някоя от участващите в нея политически сили.

Спорът идва и в навечерието на двудневна министерска среща в резиденцията на канцлера в двореца Месеберг, чиято цел е именно сплотяване на кабинета.

Конфликтът обаче достигна и до други членове на правителството. Вътрешният министър Хорст Зехофер подкрепи позицията на Шпан, отбелязвайки, че дискусията за прилагането на закона е „добра“ за страната.

От своя страна Налес заяви, че „служители, които правят големи изказвания, но не си вършат работата дразнят колегите си и в реалния живот си имат проблеми със своя началник“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:54 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още