IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС е готов да се противопостави на китайското търговско надмощие

Европейски проектозакон обмисля въвеждането на механизъм за наблюдение на инвестициите от страни извън блока

18:10 | 03.05.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европа се готви да затегне контрола си върху чуждите инвестиции – сигнал, че Старият континент осъзнава усилията на Китай да използва своята икономика за 11 трлн долара, за да се превърне в господстваща световна сила.

Според проучване на Bloomberg сред 28-те държави членки на ЕС най-малко 15 правителства активно или мълчаливо подкрепят проектозакон, който да пресява инвестициите от страни извън блока. С мнозинство, готово да го приеме, предложението е напът да мине в Европейския парламент – следващата стъпка към превръщането му в закон.

Резултатите показват, че Европа започва да осъзнава рисковете, а не само ползите, от чуждестранните инвестиции, най-вече от Китай. Според данни на Bloomberg комунистическата държава е инвестирала най-малко 318 млрд. долара в Европа през последното десетилетие в различни сектори – от инфраструктура до високотехнологични компании, което е повече от американските средства за същия период.

В рамките на европейския проектозакон ще бъде създадена централизирана база данни на досегашните чуждестранни инвестиции в Европа и механизъм за известяване за бъдещи, което ще даде абсолютната власт за одобряване на сделки в ръцете на отделните правителства. Комисията за международна търговия към ЕП обаче възнамерява да гласува изменение, което да даде повече правомощия на предложението, след което ще дойде ред на дебат между страните членки.

За България предложението е „един от нашите приоритети в търговската политика“, посочват от министерството на икономиката в София. Проектът не предвижда задължителна проверка, а по-скоро „неговата цел е да установи механизъм за сътрудничество и координация сред държавите членки“, като страните, които прилагат подобен контрол, ще трябва да уведомяват останалите, се казва още в текста.

През миналата година, когато ЕС за първи път извади на преден план механизма за инвестиционно наблюдение, Китай призова блока да спазва правилата на Световната търговска организация (СТО) и да избягва дискриминационни инвестиционни политики. Пекин също така заяви, че инициативата „Един пояс, един път“ е от полза за всички, отбелязвайки, че лидерите на повечето страни в ЕС са изразили интерес към участието в нея.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 18:47 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още