IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Така ЕС няма да оцелее

Ако скоро европейците не вземат насериозно принципа на солидарност, ще настъпи краят на ЕС, коментира Макс Хофман за Дойче веле

18:12 | 17.06.18 г. 30
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

"Зимата наближава!" - тази реплика често се повтаря в сериала "Игра на тронове". Една дълга, мразовита зима, която съсипва благосъстоянието и всичко постигнато дотук. В Европейския съюз мразовитите ветрове също се усилват. И те идват от всички посоки, коментира Макс Хофман за „Дойче веле“.

В миграционната криза досега силните повеи идваха предимно от Изток. От Унгария, Полша, Чехия. Сега обаче се надигат бурни ветрове и от италианския Юг. Те носят със себе си заплахата за края на ЕС в досегашния му вид, защото поставят под въпрос основния принцип на солидарността.

Популизъм = егоизъм

"Надявам се от цялото си сърце, че Франция и Италия ще работят ръка за ръка за нови европейски решения на миграционната криза и на еврокризата", заяви френският президент Еманюел Макрон в петък в Париж, а неговият гост - италианският премиер Конте - само кимна в знак на съгласие. Те обаче имат съвсем различни позиции. Макрон залага на солидарността - дори когато не претворява всичките си думи в дела. Конте пък е премиер на едно популистко правителство, а популизмът означава най-вече едно: егоизъм.

Политици като Льо Пен, Фараж, Орбан или Гауланд постоянно внушават на избирателите си, че са в неравностойно положение: било то спрямо по-богатите, спрямо други страни и най-вече - спрямо мигрантите. Зад всичките тези изпълнени с омраза дискурси винаги се крие онова "аз, аз, аз", което познаваме от четиригодишните деца в детската градина. Когато обаче всичко се върти около това "аз", "ние" остава на заден план. И това означава едно: краят на ЕС.

Преди две години вече преживяхме един провал: резултатите от референдума за Брекзита. Във Великобритания междувременно дори красноречиви политици като Фараж трудно могат да обяснят на хората в Обединеното кралство защо след излизането им от ЕС ще живеят по-добре, отколкото като част от Общността. Въпреки това много избиратели намусено се прикриват зад това "аз" и твърдят, че Брекзитът бил правилното решение.

Когато толкова много ирационалност сред народа се сблъска с толкова малко компетентност сред (популистките) политици, краят на ЕС е програмиран. В Италия народът гласува все по-голямо доверие на дяснопопулистката "Северна лига". А какво е сторил нейният председател Матео Салвини за това? Той фантазираше, подстрекаваше и крещеше. Ако това са новите атрибути на успешните политици, тогава трябва да си кажем: "Сбогом, Европа!".

Понастоящем пред апокалиптиците се откриват безгранични възможности. В миграционната криза няма никаква надежда страните-членки на ЕС да се обединят около едно ефикасно и хуманно решение за обща система за предоставяне на убежище и преразпределение на бежанците. В момента Африка бележи демографски бум, на който местната икономика не може да издържи. А това означава, че там растат милиони нови икономически мигранти и голяма част от тях иска да дойде в Европа.

Понятието "солидарност” се износи

В еврозоната пазарите са в очакване на момента, в който Италия ще предизвика следващата катастрофа. Държавните дългове там са прекомерни, а новото правителство обещава в най-добър популистки стил да залее хората с пари, с които изобщо не разполага. Това вече е егоизъм в национална форма. То няма нищо общо с един отговорен и успешен ЕС. Защото солидарността означава и това: да взимаш национални решения, съобразявайки се с партньорите си в Европа.

Само че сред хората понятието "солидарност" вече се изтърка. За голяма част от европейците то вече не е толкова важно - нито по отношение на миграционната криза, нито по отношение на кризата в еврозоната. Дори бившата "кралица на Европа" Ангела Меркел вече сама трябва да се бори за солидарност в собствените си редици. А това е единственото нещо, което може да спаси ЕС в досегашната му форма. Дори и северняците в "Игра на тронове" разбраха, че без солидарност е трудно. Сега те търсят помощ от богатия там Юг. Не е ясно обаче дали начинанието им ще завърши с успех, защото сериалът още не е свършил.

А в ЕС вероятно започва последната битка. Но след като дори няколко размахващи брадви диваци във вълчи кожи са способни да проявят поне малко солидарност и емпатия, то тогава и европейските политици на 21-ви век би трябвало да могат да го сторят. Европейци! Заобичайте се отново поне малко! Защото в противен случай ще стане много студено...

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

17
rate up comment 20 rate down comment 11
lozkhris
преди 5 години
ЗЬвучи като брошура за македоснки туристи в Брюксел...Еврото ти е американски проект, байно и не само , че не се "държи" слабо, ами точно хамериканото прави всичко възможно да сваля долара - не, че нещо, ама слаб долар значи скъп импорт и евтин експорт...за американците де.. А колко това е изгодно за страната/ите с другата валута - това не интересува никого във Вашингтон. Вместо да редиш глупави ЕС-дитирамби, вземи да попрочетеш изказванията на рептила Грийнспан и такива като него. И кво ще стане като се премахне еврото?! Какво ставаше ПРЕДИ да го въведат? Освен, че всяка държава имаше суеверенитет и можеше да си управлява финансите и икономиката без натиск от Берлин и Париж...И за какво ти е силно евро, извинявай? Да можеш да пазаруваш евтино като отидеш в Щатите, не ли?... ЕС е съюз, който ще се разпадне така или иначе заради идиотизма на Германия, алчността на корпорациите и ол. игофренията на ляво-либералните к. ретени... Гражданските войни в страни като Франция, Германия, Швеция и подобни е неизбежна, защото все в един момент тая ислямска напаст ще спре да бъде търпяна... Като падне еврото ...голям праз. Едно време нали пееше " Левовете в марки"? Тъкмо ще си спомниш как изглеждаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 24 rate down comment 11
studioaa
преди 5 години
Лявото довлича всякаква п***плач в Европа много преди днешната демографска криза изобретявайки всякакви оправдания с една едничка цел внос на нежелан човешки материал, който да гласува за тях. В миналото нежеланата имиграция е била маскирана като временни работници, които са станали постоянни, после политически бежанци, после търсачи са убежище, а се готви и признаването на т.н климатични бежанци. Какви ли не лъжи прикриват нежелавата имиграция - от лъжлив недостиг на работници, до страдащи хора, които се нуждаят от защита или няма кой за изработи пенсиите или бегълци от суша и бедност. Всичките тези обяснения са лъжлив параван зад истинските намерения на левите да разводнят етностите на Европа с цел да създадат хомогенна маса, която да е основата на федерална супер-държава. Опозицията към ес е жизнено важна част от това да се спре този план... Той не може да се реформира и трябва да си ходи в небитието заедно със лЕбералната демокрация...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 34 rate down comment 5
panther
преди 5 години
Принципа на солидарност явно включва да носим всички заедно финансови, криминални и дори тероростични последствия от едноличните решения на една късогледа сенилна бабишкера, подкрепяни от платените от цру, промити тикви на гейтаците в дж. веле?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 38 rate down comment 1
supertrader
преди 5 години
Продължват да представят опитите си за спасение на агонизиращия европейски социализъм като европейска солидарност. Европа не разполага с ресурси за преразпределяне, няма ресурси за пенсионерство, за социални държавни грижи за нуждаещите се. Това дето африканци ще дойдат да работят и ще платят данъци с които да се плащат пенсии няма да стане, защото те идват на възраст неподходяща да се образоват и след това квалифицират. Тези хора просто ще умрат в Европа злочести и е престъпление да се викат и насърчават да идват в Европа. Скоро парите за социализъм свършват и той трябва да се прекрати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 43 rate down comment 10
majnata
преди 5 години
Солидарност ама друг път ! Ценности ама друг път ! Що например Германия не се отказа от СП2 от солидарност към нас ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 27 rate down comment 10
fri
преди 5 години
ЕС няма да оцелее и нациите няма да се заобичат. Много неща ги разделят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 25
Mohave _
преди 5 години
Солидарност означава единомислие и единодействие , еднакви мечти , еднакви сънища , независимо от възможностите , защото идеята е важна - не материалното ! ЕС е съюз на ценности !Защо някои страни ... в знак на солидарност с Германия не вземат да си намалят дълга ? А и Германия не съм видял да иска пари от Гърция , за да си финансира дълга .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 22 rate down comment 9
majnata
преди 5 години
Люската , аре баце по кротката , да не викам санитарите ... Само "идийоти" като тебе верват в ЕС .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 7
bgMan
преди 5 години
***= пеерастиятаа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 23 rate down comment 6
bgMan
преди 5 години
И аз тва викам обаче тия *** от ЕС и ЕК се едно са си седнали на ушите.Разбират солидарността единствено да се съгласяваш безусловно с всичките им глупости. Като *** например. Няма начин да стане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още