IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преговорите за присъединяване на Турция към ЕС са в мъртва точка

Анкара все повече се отдалечава от съюза, става ясно от заключителната декларация на срещата на външните министри на страните членки на ЕС

23:59 | 26.06.18 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ЕС констатира, че водените с Турция преговори за присъединяване на практика са в мъртва точка, а Анкара все повече се отдалечава от съюза, се казва в заключителната декларация на срещата на външните министри на 28-те в Люксембург, предаде Франс прес.

"Съветът отбелязва, че Турция все повече се отдалечава от ЕС. Поради това преговорите .за присъединяване на Турция на практика са в мъртва точка", пише в документа на срещата, на която се обсъдиха перспективите за разширяване на ЕС.

Уточнява се, че "не се предвижда отваряне или затваряне на преговорна глава и не се предвижда никаква дейност по модернизиране на митническия съюз ЕС-Турция".

Тези изводи потвърждават заключенията на последния доклад на Европейската комисия за оценка на страните кандидатки за членство, който бе публикуван през април. В него ЕК също изключи отваряне на нова глава в преговорите по присъединяване на Анкара.

Отношенията между Брюксел и Анкара силно се обтегнаха след опита за държавен преврат в Турция от юли 2016 г. и последвалите масови чистки срещу опозиция и журналисти.

В декларацията си външните министри на ЕС приветстват усилията на Турция за приемането на над 3,5 милиона бежанци на своя територия, но изразяват и съжаление за "диспропорционалните мащаби и обхват на взетите мерки" след опита за преврат и призовават Турция "спешно да обърне негативната тенденция.

Сред поводите за безпокойство на министрите са "постоянното и тревожно отстъпление на правовата държава и основните права и влошаването на независимостта и функционирането на съдебната система", както и наказателните мерки срещу журналисти, университетски преподаватели, депутати и членове на политически партии, правозащитници и потребители на социалните мрежи.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 5 години
Е оти така, бре? Нали беше голем празник в евролиберастките ви среди нахлуването на надървени, забелени кафяво-синкави *** ? Тамън ше има за сички и тука, щот сега ви подминават - не смогват да задоволяват търсенето у Германия и Швеция... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 5 години
двоен аршин няма, а ЕС е добре да спре да расте докато не е станала федерация, не ни трявба още един *** който се дърви за щло и нещяло
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
Sakamano
преди 5 години
Ами какво чакаш, започвай да учиш Кopaна и скоро ще можеш да заживееш в идеалната нелиберална държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 6
sdar
преди 5 години
Не трябваше ЕС да вади двойния аршин за Турция, все пак всички имат интерес ЕС да расте и да поема повече територия и власт. Да може ЕС да се разраства за да се стабилизира и развива икономиката, другото е без особено значение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
bgMan
преди 5 години
Така и трябва да бъде.Вижте какво докараха на собствената си държава 50 милиона необразовани и живеещи в каменната ера анадолци. За какво са ни такива в ЕС?За такива като люсиенчо дето толкова много им липсват в ЕС могат да ходят честичко на екскурзия в Турция да си се обичат. Не са далече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 10
studioaa
преди 5 години
За т.н "европейски лидери" правовата държава значи: права на обратните, легализация на нелегалната имиграция, специални права на жените малцинствата, агресивна намеса в личния избор на човека замаскирано като защита на природата, война срещу свободата на словото и постоянно разширяване на т.н социална държава... Такава държава ние българите я видяхме преди 10-ти и НЕ Я ИСКАМЕ. Браво на турците, че избраха Ердоган, а не някоя лигава лЕва либералка, така хем ние се отърваваме от тях, хем те се отървават от либерализма, който всички нормални хора мразим...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още