IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцкото правителство изготви първия пакет от помощи за пострадалите в пожарите

Отпускат се парични помощи и се опрощават данъци и местни такси

11:24 | 26.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Гръцкото правителство е подготвило първия пакет от мерки в помощ на пострадалите от горските пожари, унищожили цели населени места в областта Атика край Атина, съобщава Ana Mpa.

Говорителят на кабинета Димитрис Цанакопулос съобщи, че засегнатите домакинства ще получат 5 хил. евро, а домакинствата с три или повече деца - по 6 хил. евро. Предприемачите в района, чийто бизнес е засегнат от пожарите, ще получат подкрепа от правителството в размер на 8 хил. евро.

В допълнение на собствениците на изгорените имоти ще бъдат опростени данъците върху имотите и местните такси. По данни на местните власти над 200 къщи са изцяло разрушени в Рафина, Мати и Неос Вуцас. 234 са пострадали сериозно и имат нужда от големи ремонти. Градчето Мати е изцяло изпепелено. Там са най-големият брой жертви и нанесените материални щети.

Общо 1 500 са пострадалите от пожара къщи и са изпепелени 2 100 хектара гори, допълва "Катимерини".

Правителството е подготвило и мерки за възстановяване на унищожените частни и общински имоти. Безплатно ще бъдат отписани още и изгорелите в пожара автомобили и няма да бъдат събирани данъци върху тях.

Държавната енергийна компания PPC опрости сметките за електроенергия на хората с унищожени имоти, което обхваща периода още от 1 януари 2018 година, стана ясно още от съобщение на компанията.

Правителството отпуска още и по 1 200 евро на домакинства за покриване на телекомуникационните разходи, независимо към кой оператор са те.

Повече от 80 станаха жертвите от пожарите в областта Атика, бушуващи от началото на седмицата. 187 са ранените, сред които има и много деца. Огънят се разрасна бързо заради силния вятър, обясняват анализатори.

Гърция поиска помощ от ЕС по механизма за гражданска защита. Незабавно на това искане се отзоваха Кипър, България, Испания и Румъния, предлагайки помощ за потушаване на пожара, парични средства и т.н.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още