IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британските компании планират масово изселване в случай на Brexit без сделка

Само през последните дни 35 фирми са задействали планове за преместване на дейността си извън Великобритания или се запасяват със стоки

10:41 | 28.01.19 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Хиляди британски компании вече са започнали да прилагат извънредните си планове за действие, в случай че се стигне до излизането на Великобритания от Европейския съюз без споразумение. Това посочват от Британската търговска камара пред в. Guardian.

Тази седмица ще бъде ключова за Brexit, тъй като предстои решаващо гласуване в парламента, в което депутатите ще се опитат да вземат контрола върху процеса от премиера Тереза Мей в опит да го забавят и да избегнат вариант без сделка. Според Камарата компаниите, които вече са започнали подготовка за най-нежелания развой на събитията, представляват едва „върха на айсберга“ и голяма част от всички 75 000 членове вече са похарчили средства, за да са готови за т. нар. твърд Brexit.

От камарата допълват, че само през последните дни 35 фирми са задействали планове за преместване на дейността си извън Великобритания или се запасяват със стоки в опит да се справят с нежеланите ефекти от развода с ЕС.

По думите на Мат Грифит, политически директор на западноанглийския клон на търговската камара, много други компании са предприели мерки, за да се защитят, откакто сделката на Мей с Брюксел беше отхвърлена от парламента по-рано този месец.

„След победата срещу сделката на премиера наблюдаваме драстично увеличение на компаниите, които предприемат действия в опит да защитят себе си от влошените ефекти на Brexit без сделка“, посочва Грифит, според когото този вариант се е превърнал от един от многото възможни в нещо сигурно.

Депутатът от Лейбъристката партия Ивет Купър съобщи по-рано, че до нея са писали двама от големите работодатели в нейния избирателен район на Западен Йоркшир – производителят на луксозни стоки Burberry и на захарни изделия Haribo. По думите й компаниите са изразили притеснението си от евентуалните ефекти за дейността им на Острова от вариант без сделка. Общо те осигуряват работа на 1450 души в избирателния район.

В същото време миналата седмица едни от най-големите работодатели във Великобритания, сред които и самолетната компания Airbus – даваща работа на 14 000 души в страната и осигуряваща прехрана за още 110 000 благодарение на мрежата си за доставки, предупреди за евентуален катастрофален ефект върху дейността импри Brexit без сделка.

Междувременно председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предупреди Тереза Мей в телефонно обаждане, че промяна в позицията й за постоянен митнически съюз е цената, която ще трябва да плати за преразглеждането на предпазния механизъм за ирландската граница.

По думите му без по-значителна промяна в настоящата позиция на премиера условията по споразумението за излизане не могат да бъдат предоговаряни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 5 години
С изборите не е баш така.... въпреки че и там има поле за реформи.Кво предлагам съм го написал отдавна, мързи ме сега да се повтарям...а долу даже съм намекнал частично кво предлагам...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 5 години
То и с изборите същата работа... Само не разбрахме, ти какво предлагаш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 29 rate down comment 0
khao
преди 5 години
референдума е най-демократичния начин на един народ да се самонакаже :)Ако няма определено ниво на образование в дадена общност, референдума е безсмислен.. това важи И за нас
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още