IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неволите на търговците на дребно във Великобритания продължават и през 2019 г.

Според проучване на Конфедерацията на британската индустрия бизнесът продължава да работи под средните си нива

15:14 | 25.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Трудностите, пред които са изправени търговците на дребно във Великобритания, бяха потвърдени от проучване, публикувано в петък, съобщава Bloomberg.

Обемът на продажбите не е бил по-висок този месец, отколкото година по-рано, и бизнесът продължава да работи под средните си нива, заявиха от Конфедерацията на британската индустрия.

Повече от 40% от магазините се оплакват от слаби продажби по това време на годината, а само 4% заявяват, че имат продажби над средните си нива. Това е най-лошото четене на данни от края на 2011 г.

Проучването, проведено между 27 декември и 15 януари, подсилва новогодишните предупреждения, отправени от компании като Halfords и John Lewis. Като основен виновник за сериозния спад в продажбите на дребно е сочен Brexit. Опасенията за напускането на Европейския съюз без споразумение дори тласна доверието на потребителите до нивата от 2013 г.

Шест от деветте сектора на търговията на дребно съобщават за спад в продажбите през миналата година, а най-сериозно е положението при магазините за дрехи. Една от трета от търговците на дребно са намалили работните места, като мнозинството от участвалите в проучването очакват условията да останат същите или да се влошат през следващите три месеца, въпреки че през февруари се очаква известно нарастване на обема на продажбите.

Оборотът в търговията на дребно намаля с 0,9% през декември спрямо предходния месец по данни на Бюрото за национална статистика. Спадът е по-голям от прогнозата на икономистите, интервюирани от Ройтерс, за понижение от 0,8%. За сравнение, през ноември продажбите на дребно нараснаха с 1,3% на месечна база.

Всички браншове, освен бензиностанциите и хранителните магазини, отчитат свиване на оборотите в иначе празничния месец. На годишна база продажбите на дребно са се повишили с 2,7%, като само преди две години през декември търговията на дребно се радваше на ръст от 4,7%.

Продажбите през четвъртото тримесечие като цяло са се понижили с 0,2% след ръста с 1,4% през третото тримесечие, които беше стимулиран от горещото време на острова.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:33 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още