IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС към Мей: Предпазният механизъм за ирландската граница е нашата червена линия

Депутатите от Консервативната партия на британския парламент настояват тя да поиска от ЕС да се откаже от предпазния механизъм

18:45 | 28.01.19 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейският съюз има послание към британския премиер Тереза Мей, която опитва да намери решение на безизходицата около Brexit – планът за ирландската граница може да претърпи леки поправки, но те трябва да бъдат включени в споразумението за напускане, пише Ройтерс.

По-малко от девет седмици преди Великобритания да напусне Европейския съюз на 29 март, все още няма споразумение в Лондон как и дори дали страната да напусне най-големия търговски блок в света.

Парламентът отхвърли договорената сделка от Мей преди две седмици с голямо мнозинство, тъй като много подкрепящи Brexit бунтовници в нейната Консервативна партия са против предпазния механизъм за ирландската граница. Той цели да предотврати твърда граница в Ирландия, ако не могат да бъдат договорени други решения.

Преди гласуването във вторник в британския парламент депутатите от партията на Мей настояват тя да поиска от ЕС да се откаже от предпазния механизъм и да го замени с нещо друго.

Ирландия заяви, че предпазният механизъм остава, а Европейската комисия повтори в понеделник, че текстът на споразумението за напускане и включения в него предпазен механизъм, не подлежат на предоговаряне.

„Европейският парламент няма да ратифицира споразумение за оттегляне, което не включва предпазен механизъм, съвсем просто е“, заяви ирландският вицепремиер Саймън Ковъни пред ВВС.

На фона на кризата около Brexit обаче официални представители на ЕС  съобщиха, че може да има поле за маневри, ако Мей се върне с ясен и жизнен план за промени, който ще гарантира окончателна ратификация.

Предпазният механизъм е нещо като застраховка, целяща да предотврати твърда граница между Република Ирландия и британската провинция Северна Ирландия, ако не бъдат постигнати други решения. Това е най-спорният момент в сделката на Мей.

Въпросът за британския премиер е дали ЕС може да направи достатъчно добро предложение, така че сделката за Brexit да мине в парламента. 

Възможните поправки, предложени от представители на ЕС, включват допълнителни публични уверения, че предпазният механизъм вероятно никога няма да бъде използван или ще бъде приложен само за кратък период.

Ключов елемент е поддържането на обединен фронт с ирландското правителство, което твърди, че се нуждае от предпазния механизъм без времеви лимити, за да се гарантира, че няма да има физическа граница, около която да избухне насилие.

Лидери на ЕС и на Ирландия настояват, че Дъблин не е подложен на натиск да отстъпи.

Но очертаващият се Brexit без сделка, при който ЕС настоява, че Ирландия не може да остави отворена вратата за британски стоки, подчерта трудностите, пред които ще бъде изправена Ирландия, ако проблемът с предпазния механизъм подкопае споразумението.

Лидерите на ЕС са готови да дадат на Мей повече време, дори след 29 март, ако може да ги убеди, че ще използва времето, за да осигури подреден изход от ситуацията, независимо дали крайният резултат ще е оставане или напускане.

Брюксел и националните правителства обаче са решени да не се поддават на британските искания, които според тях ще подкопаят единния пазар, но също така искат да използват всяка възможност за предотвратяване на хаоса.

Те обаче не са склонни да предложат на Мей повече отстъпки, които след това няма да задоволят британските депутати.
„Тереза Мей трябва да ни покаже мнозинство за нещо конкретно. Да се върне и да заяви конкретно от какво се нуждае за приемане на споразумението от парламента“, заяви източник на ЕС пред Ройтерс.

„Всички погледи са насочени към Камарата на общините – кои поправки ще минат и какво може да се изгради въз основа на тях, може би около средата на февруари“, допълни друг източник.

Мей опитва да използва поредицата от гласувания в парламента във вторник, за да постигне консенсус, който депутатите от собствената й партия да подкрепят, само две седмици след като сделката й претърпя най-голямото поражение в парламента в съвременната британска история.

Във вторник британският парламент ще гласува предложения на депутати, включително отлагане на Brexit и преговори с ЕС за промени на предпазния механизъм за Северна Ирландия.

Мей иска да принуди депутатите да заявят ясно какъв вид Brexit желаят, ако изобщо желаят Brexit. Депутати от собствената й партия я притискат да настоява за промяна на споразумението в последната минута с оглед премахване на предпазния механизъм.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 11 rate down comment 0
ABBA
преди 5 години
Чувстват те, отдавна, но това се засилва.55% от производителя на военна техника (на танкове) тия дни отиде в ръцете на производителя на немските танкове Леопард.И така много, много примери.Най-якото отмъщение ще е на тия от колониите.Тяхната раждаемост е в пъти по-голяма от на ингилизите. Всичко е под контрол!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 1
lyusien
преди 5 години
Великобритания напуска Е С и в това няма съмнение Шикалкавинията на британците е само да получат някакви отстъпки които са добре за тях Така го правиха винаги и когато бяха членове на Е С Е С не трябва да прави нови отстъпки защото след това британците ще поискат още Просто Европа да започне подготовка за твърд Брексит Митници Граници проверки Въобще трябва да приемат Великобритания като една малка регионална икономика сравнена с икономическите гиганти Е С С А Щ Китай и може би Индия Англичаните ще почусват болка след развода Много силна болка но те не могат да го осъзнаят още Сега са на гребена на великоимперските си чувства На 29 март 2019 г ще осъзнаят истината
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 0
ABBA
преди 5 години
Бабичка да говори за червена линия - може.Само да не говори за 2 червени линии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още