IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възобновяемата енергия набира преднина пред въглищата

Нивото на възобновяемата енергия продължава да се покачва през изминалата година, достигайки 32,3% от общото производство на електроенергия в рамките на ЕС

19:03 | 30.01.19 г. 36
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Новите вятърни и слънчеви електроцентрали, както и онези, работещи с биомаса, заменят успешно въглищните централи през 2018 г., като този процес е особено явен в страни като Германия, Франция и Великобритания, съобщава Euractiv, позовавайки се на доклад на два големи мозъчни тръста. 

Нивото на възобновяемата енергия продължава да се покачва през изминалата година, достигайки 32,3% от общото производство на електроенергия в рамките на Европейския съюз, което е с два проценти пункта повече в сравнение с 2017 г.

Общото производство на електроенергия от въглища се е понижило с 6% за целия блок и сега представлява 30 на сто, потвърждавайки бързия спад при въглищната енергия в повечето от европейските страни.

„Тази тенденция се дължи именно на растежа при възобновяемите енергийни източници в Германия и Обединеното кралство, както и на възобновената хидроенергийна дейност в Италия и Испания“, смятат от Agora Energiewende и Sandbag, два от водещите европейски мозъчни тръста.

Като цяло емисиите на въглероден диоксид от енергийния сектор са намалели с 5% през 2018 г., като основа роля в това отношение е изиграло спирането на редица въглищни централи, най-вече в Германия и Великобритания. В Обединеното кралство делът на електроенергията, произведена от антрацитни въглища се е понижил от 40% през 2012 г. до 5% през 2018 г., докато в Германия техният дял е достигнал 13% спрямо 19 на сто през 2012 г.

Двете експертни групи отбелязват още, че размерът на разходите за производство на електроенергия от възобновяеми източници се е понижил до такава степен, че се изравнява с разходите при производството чрез въглища и природен газ.

Последните търгове за електроенергия от вятърни и фотоволтаични централи в Германия са в ценовия диапазон 45-60 евро за мегаватчас, се посочва в доклада. В това отношения цената на електроенергията от възобновяеми източници вече се изравнява с цените на едро в много европейски страни.

От друга страна, цената на електроенергията, произведена от въглища се повишава с 15 на сто, докато тази, която е свързана с природния газ отбелязва ръст от 30% за 2018 г.

„Само за шест години общите емисии на въглероден диоксид от въглищните централи в Европа са се понижили с 250 млн. тона“, посочва Дейв Джоунс, анализатор към Sandbag.

Прогнозите на двата мозъчни тръста са делът на въглищата в енергийния сектор на Стария континент да продължи да се понижава с бързи темпове и през тази година.

Очаква се през 2022 г. Европа да разполага с 30 гигавата мощности от фотоволтаични централи, а цената на тази електроенергия да продължи да се понижава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

24
rate up comment 10 rate down comment 15
Ivane
преди 5 години
Засега Тесла нямам, не знам дали и ще имам, но със сигурност ще имам електромобил. на покрива на къщата ми вече има фотоволтаици, а перка не ми и трябва. Сега ако направиш разлика между "независим от енергийната мрежа" и "децентрализирано производство на енергия" цена няма да имаш. Особено пък, ако осъзнаеш какво означава акумулиране на енергия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 23 rate down comment 11
michaelis12
преди 5 години
ти кат те гледам си особено смарт, с 15 годишна дезеларка или безинджийка на газ ... :)) От такива самрт тъппаци аман вече, кат си купиш Тесла и си в самостоятелна къща с вентилатор и слънчак да не си към енергото тогаа лай са кат си при мама и тате в апартаменто от лошия комунизъм просто ще замола Трайчо Костов ммм ?? ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 21 rate down comment 11
michaelis12
преди 5 години
Възобновяемата енергия набира преднина пред въглищата ------------------------------------------------------------ама само летото .... :)) че са се са измръзнале перките и слънчаците дет требе да ги чистиш с вода от прахуляка за да работи е Зелевия го показа за мене тва е разхищение на водата и нищо друго .... :)) Вие си лайте за Вентилатори, а народа се изнася към тея дет са на въглищарки и вражеска руска газ т.е. Германия, Австрия и Швейцария може и Франция там на атомната енергия .... после дан се чудите що народа си тръгва .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 12 rate down comment 20
Ivane
преди 5 години
Всички знаем какво е електроенергийна система, но ти знаеш ли какво е интелигентна мрежа (смарт грид) ? Знаеш ли, че тенденциите в световен мащаб се променят от "производството следва потреблението" на "потреблението следва производството"(demand response) Чувал ли си за акумулиране на енергия от слънцето? С нея спокойно можеш да се топлиш през зимата, когато не пече слънце. За газови когенератори с малки мощности, достатъчни да осигурят ток и топлина на жилищна или обществена сграда чувал ли си? Защото дори да ти работи АЕЦ, при бурите най честите жертви са далекопроводите. Именно тогава е жизненоважно децентрализираното производство на енергия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 12 rate down comment 22
fon
преди 5 години
Ама те на запад инеженерите си нямат понятие от тези неща. Чакат изкуфели пенции като тебе да им ги обяснят. Затова вече в Германия, Англия, Испания, Португалия, Дания... си произвеждат по над 30% от тока от слънце, вятър и биомаса. Те не знаят кога грее слънцето, кога духа вятъреа и какво е ЕЕС. Пенциите напълниха форумите и направо скапаха интернет, не може да се дискутира нищо смислено вече у нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 12 rate down comment 23
Ivane
преди 5 години
Природните закони казват, че всяка година върху земята пада едно и също количество слънчева енергия. Ако някъде е облачно, а на друго място пече слънце, това са идеалните условия за създаване на вятър. Ако вали много сняг или дъжд, язовирите ще са пълни. Щом има големи жеги и нужда от мощности за охлаждане, Значи вече силно слънце от което може да се произвежда необходимата енергия за охлаждане. Природни закони какво да ги правиш. Дори политиците не могат да ги отменят или заобиколят. Важат за всички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 24 rate down comment 11
national power
преди 5 години
Жирко природните закони не се интересуват ни от изток ни от запад и ни най малко кой на къде гледа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 24 rate down comment 10
national power
преди 5 години
Фончо по полека се напиняй да не се наакаш.Понеже виждам че го раздаваш специалист по прогреса я ми кажи 1.Имаш ли представа какво е ЕЕС и какво е режим на работа на ЕСС2.Какво е първично регулиране на честотата 3.Какво е вторично регулиране на честота и обменни мощности4.Как се регулира напрежението5.Как се изменя товара на ЕЕС пред денонощието и сезонно?6.Какво правим когато падне сняг като тоя в Пампорово тия дниНе мешай енергетиката с политиката щото ще стоиш без ток.И накрая си представи как Нефтохим чака на фотоволтаици.А вечерно време зимата с какво ще захранваме товарите кат слънцето бегало а ветър нема.Фончо бегай под масата хвани се за полата на мама и си играй с камиончето не коментирай неща от които хал хабер си немаш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 13 rate down comment 9
GiRo
преди 5 години
"Това е - останалото са мечти за малки дечица."Не Импе, не са мечти, казва се прогрес. За да го разбереш обаче, трябва малко да си разчупиш мисленето и най-вече да спреш да гледаш на изток.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още