IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възобновяемата енергия набира преднина пред въглищата

Нивото на възобновяемата енергия продължава да се покачва през изминалата година, достигайки 32,3% от общото производство на електроенергия в рамките на ЕС

19:03 | 30.01.19 г. 36
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Новите вятърни и слънчеви електроцентрали, както и онези, работещи с биомаса, заменят успешно въглищните централи през 2018 г., като този процес е особено явен в страни като Германия, Франция и Великобритания, съобщава Euractiv, позовавайки се на доклад на два големи мозъчни тръста. 

Нивото на възобновяемата енергия продължава да се покачва през изминалата година, достигайки 32,3% от общото производство на електроенергия в рамките на Европейския съюз, което е с два проценти пункта повече в сравнение с 2017 г.

Общото производство на електроенергия от въглища се е понижило с 6% за целия блок и сега представлява 30 на сто, потвърждавайки бързия спад при въглищната енергия в повечето от европейските страни.

„Тази тенденция се дължи именно на растежа при възобновяемите енергийни източници в Германия и Обединеното кралство, както и на възобновената хидроенергийна дейност в Италия и Испания“, смятат от Agora Energiewende и Sandbag, два от водещите европейски мозъчни тръста.

Като цяло емисиите на въглероден диоксид от енергийния сектор са намалели с 5% през 2018 г., като основа роля в това отношение е изиграло спирането на редица въглищни централи, най-вече в Германия и Великобритания. В Обединеното кралство делът на електроенергията, произведена от антрацитни въглища се е понижил от 40% през 2012 г. до 5% през 2018 г., докато в Германия техният дял е достигнал 13% спрямо 19 на сто през 2012 г.

Двете експертни групи отбелязват още, че размерът на разходите за производство на електроенергия от възобновяеми източници се е понижил до такава степен, че се изравнява с разходите при производството чрез въглища и природен газ.

Последните търгове за електроенергия от вятърни и фотоволтаични централи в Германия са в ценовия диапазон 45-60 евро за мегаватчас, се посочва в доклада. В това отношения цената на електроенергията от възобновяеми източници вече се изравнява с цените на едро в много европейски страни.

От друга страна, цената на електроенергията, произведена от въглища се повишава с 15 на сто, докато тази, която е свързана с природния газ отбелязва ръст от 30% за 2018 г.

„Само за шест години общите емисии на въглероден диоксид от въглищните централи в Европа са се понижили с 250 млн. тона“, посочва Дейв Джоунс, анализатор към Sandbag.

Прогнозите на двата мозъчни тръста са делът на въглищата в енергийния сектор на Стария континент да продължи да се понижава с бързи темпове и през тази година.

Очаква се през 2022 г. Европа да разполага с 30 гигавата мощности от фотоволтаични централи, а цената на тази електроенергия да продължи да се понижава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 19 rate down comment 9
doba
преди 5 години
Не знам за ЕС, но ми е много, много интересно на какъв ток се топлят сега в Чикаго и околностите му.При към минус 30 градуса, ураганни ветрове(перките са на 0(нула)) и НУЛА слънце.И утре вдругиден АКО не дай си боже се случи същата ситуация в БГ, КАКВО ПРАВИМ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 13
fon
преди 5 години
Надявам се да е АЕЦ. Само един АЕЦ би уморил напълно червените ни изкуфели пенции с цената на тока си до крак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 14
Императорът
преди 5 години
Фонов - Или АЕЦ, или газчица, или въглища, ама последното не е екологическа оферта. Това е - останалото са мечти за малки дечица.Казваш ми: "мозък" в кавички, ама твоето мислене е на нивото на 11-годишно дете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 20
fon
преди 5 години
Само нашите пенции вярват все още в "евтината и неизчерпаема ядрена енергия". А токът от нови АЕЦ вече е най-скъп и АЕЦ "с неизчерпаемия си ток" в света генерират едва 10% от всичкия ток. Явно според долния "мозък" който си няма АЕЦ мръзне зимата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 17
Императорът
преди 5 години
Да, добре. В Германия - според данни, предоставени от нашият колега Зелков - черните плочки дават 9% от точецът, без значение дали е ден или е нощ, дали има слънце или няма. В България общата мощност на черните плочки е повече от козлодуйски реактор, ама като свие студът, всички вкупом се молим на колене на Атомният бог да не останем на тъмно и студено - щото черните плочки задоволяват 1.8% от потреблението на точец.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още