IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възобновяемата енергия набира преднина пред въглищата

Нивото на възобновяемата енергия продължава да се покачва през изминалата година, достигайки 32,3% от общото производство на електроенергия в рамките на ЕС

19:03 | 30.01.19 г. 36
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Новите вятърни и слънчеви електроцентрали, както и онези, работещи с биомаса, заменят успешно въглищните централи през 2018 г., като този процес е особено явен в страни като Германия, Франция и Великобритания, съобщава Euractiv, позовавайки се на доклад на два големи мозъчни тръста. 

Нивото на възобновяемата енергия продължава да се покачва през изминалата година, достигайки 32,3% от общото производство на електроенергия в рамките на Европейския съюз, което е с два проценти пункта повече в сравнение с 2017 г.

Общото производство на електроенергия от въглища се е понижило с 6% за целия блок и сега представлява 30 на сто, потвърждавайки бързия спад при въглищната енергия в повечето от европейските страни.

„Тази тенденция се дължи именно на растежа при възобновяемите енергийни източници в Германия и Обединеното кралство, както и на възобновената хидроенергийна дейност в Италия и Испания“, смятат от Agora Energiewende и Sandbag, два от водещите европейски мозъчни тръста.

Като цяло емисиите на въглероден диоксид от енергийния сектор са намалели с 5% през 2018 г., като основа роля в това отношение е изиграло спирането на редица въглищни централи, най-вече в Германия и Великобритания. В Обединеното кралство делът на електроенергията, произведена от антрацитни въглища се е понижил от 40% през 2012 г. до 5% през 2018 г., докато в Германия техният дял е достигнал 13% спрямо 19 на сто през 2012 г.

Двете експертни групи отбелязват още, че размерът на разходите за производство на електроенергия от възобновяеми източници се е понижил до такава степен, че се изравнява с разходите при производството чрез въглища и природен газ.

Последните търгове за електроенергия от вятърни и фотоволтаични централи в Германия са в ценовия диапазон 45-60 евро за мегаватчас, се посочва в доклада. В това отношения цената на електроенергията от възобновяеми източници вече се изравнява с цените на едро в много европейски страни.

От друга страна, цената на електроенергията, произведена от въглища се повишава с 15 на сто, докато тази, която е свързана с природния газ отбелязва ръст от 30% за 2018 г.

„Само за шест години общите емисии на въглероден диоксид от въглищните централи в Европа са се понижили с 250 млн. тона“, посочва Дейв Джоунс, анализатор към Sandbag.

Прогнозите на двата мозъчни тръста са делът на въглищата в енергийния сектор на Стария континент да продължи да се понижава с бързи темпове и през тази година.

Очаква се през 2022 г. Европа да разполага с 30 гигавата мощности от фотоволтаични централи, а цената на тази електроенергия да продължи да се понижава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

15
rate up comment 10 rate down comment 8
zelka007
преди 5 години
:)))да става дискусия ... а да кажеш , че в БГ няма потенциал за възобновяема енергия . те един доклад по темата , ние сме от 44 страница :https://***.irena.org/DocumentDownloads/Publications/IRENA_Cost-competitive_power_potential_SEE_2017.pdf:))) кратко и ясно ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 16 rate down comment 11
fon
преди 5 години
Какво им обясняваш на изкуфели пенции. На тях са им казали, че САЩ не иска да имаме "евтин, неизчерпаем и модерен ядрен ток" защото искали да унищожат държавата ти. А пък колко са модерни АЕЦ да не говорим. Напълно умряла технология в развитите държави, която Русия се опитва да пробутва все още в България и в Африка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 18 rate down comment 13
fon
преди 5 години
Каква "евтина ядрена енергия" бе, какви цени на НЕК? Така ли ви дресират първосигналните от Позитано 20? Ти не можеш ли да направиш след толкова години дискусии разлика между цената на напълно изплатения Козлодуй (всъщност чрез суперинфлацията и глад у нас) и Белене където ще се изсипят над 10 милиарда, които трябва да се изплащат с тока? Между цената на тока от АЕЦ Белене и Козлодуй няма нищо общо! Това само пенция в деменция и някой абсолютно първосигнален не може да го разбере. То куче би направило разлика между двете веднага.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 10 rate down comment 6
zelka007
преди 5 години
виж това за субсидиите :https://energypost.eu/the-renewable-energy-auction-revolution/и това са търгове с нулеви субсидии , леко под условие , но все пак без директни субсидии :https://***.greentechmedia.com/articles/read/what-it-takes-to-get-subsidy-free-offshore-wind#gs.7T5zZ1Aaи понеже периодично се обаждат за китай съфорумци :https://***.greentechmedia.com/articles/read/china-takes-a-step-closer-to-grid-parity-with-the-introduction-of-wind-auct#gs.ww1X8kEMа това е един анализ по темата за субсидиите , на който му е интресно , дългичък и напоително-обяснителен , с достатъчно специфична терминология и препратки към решения в различни държави:https://***.carbonbrief.org/what-does-subsidy-free-renewables-actually-meanм/у другото в доклада на ЕСО също е засегната темата за развитие на възобновяемите източници и какво трябва да се прави :http://***.eso.bg/?did=93#%D0%A0%D0%B0%D0%B7%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%B5%20%D0%BD%D0%B0%20%D0%95%D0%95%D0%A1
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 10 rate down comment 3
doba
преди 5 години
За някои неща няма решение на момента.Къщичката се строи, за да имаш подслон под стряхата и.АКО не си я направил, оставаш на дъжда и студа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 19 rate down comment 4
bgMan
преди 5 години
Vanka89 - аз викам да спрем всички субсидии, не само на ВЕИ, но и на въглищата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 17
Sokratus
преди 5 години
Думата пред реформатори, добре си я подбрал!Добре че ми напомни, че парите за построяването на АЕЦ Козлодуй са били подарени от милиони българи, поради което са получавали мизерни заплати! Но ги е крепяла мислълта, че някой ден тока ще ги стопли!!!;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 15
Sokratus
преди 5 години
Обаждат ти се на тебе! И ти им решаваш проблема!Като те гледам си компетентен и имаш план за такива ситуации!;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 19 rate down comment 10
Otka4eni reformatori
преди 5 години
Абе щоси седнал да ми говориш глупости?Не съм против ВЕЙ тата разбира се, даже съм за тях, но за момента най евтината енергия поне в България е ор АЕЦ. Що не отвориш цените на НЕК за определяне на цената на това от вкарания микс там и да видиме кое колко струва, а? Щото цейната на АЕЦ там е 10 пъти по евтина, защо ли?А както казва човека от долъ, ще не им махнем субсидийките пък да ги видим тогава???? Прехвалениет ВЕЙ-та в БГ, че даже и по света. Я да направим равнопоставеност гарантираща конкурентноспособост пък да видим кой на каква цена ще пройзвежда/продава и да видим кой ще оцелее....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 17 rate down comment 14
vankata89
преди 5 години
Интересно ако на зелените енергии им се спрат субсидиите колко от тях ще останат. Да не говорим че производството на панелчетата не е толкова зелене :).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още