IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Говорител на Мей: Още няма съгласие за Brexit

Междувременно в Северна Ирландия отново расте политически мотивираното насилие

19:41 | 29.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Британският премиер Тереза Мей. Снимка: Ройтерс</p>

Британският премиер Тереза Мей. Снимка: Ройтерс

Досега не е постигнато съгласие по разговорите между британското правителство и опозицията от лейбъристите. Говорител на консервативния премиер Тереза Мей заяви в понеделник, че преговорите за компромис трябва да продължат в късните следобедни часове. Целта е в парламента възможно най-скоро да се вкара нов закон за оттеглянето на Великобритания от Европейския съюз (ЕС).

Въпреки това следва да има реалистични очаквания, че сделката там ще бъде посрещната с широка подкрепа. Правителството на Мей настоява за независима търговска политика за времето след Brexit, докато лейбъристите искат да се постигне митнически съюз с ЕС.

ЕС предостави на британците възможността за ново отлагане на Brexit до края на октомври след продължителни преговори. Договорът за Brexit, договорен от правителството на Мей с ЕС, се провали при одобрението му на няколко пъти в Камарата на общините. Спорният момент е спешна предпазна мярка за предотвратяване на твърда граница между британската Северна Ирландия и членката на ЕС Ирландия.

В Северна Ирландия отново нарасна политически мотивираното насилие. Ирландско-националистката Нова ИРА написа писмо до ирландския вестник Irish News, в което поема отговорност за убийството на журналист. Групата отхвърля мирното споразумение от 1998 г., което сложи край на продължилите десетилетия сблъсъци между ирландските националисти и пробританските лоялисти.

В интервю за Sunday Times формацията обеща да използва спора за Brexit за своите цели. „Би било провал, ако не се възползваме от това", пояснява един от лидерите на Нова ИРА, който не е пожелал да разкрие своята самоличност.

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още