IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Макрон срещу Салвини: Двама лидери в надпревара за бъдещето на ЕС

За да може ЕП да избере председател на Европейската комисия и най-вече да прокарва законодателство, трябва да се изковат нови неудобни съюзи

18:15 | 28.05.19 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Понесени от онова, което наричат европейска "зелена вълна", партиите на Зелените, които искат действия срещу промените в климата, постигнаха значителни успехи, особено в Германия. Друга политическа формация от мейстрийма - подкрепящият свободния пазар Алианс на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ), поддържан от Макрон - увеличи присъствието си в ЕП до 109 места при 68 през 2014 г.

За да може ЕП да избере председател на Европейската комисия и най-вече да прокарва законодателство, трябва да се изковат нови неудобни съюзи, а почти всички от тях ще изискват някаква комбинация между АЛДЕ и Зелените.
Добре осъзнаващ крайнодесния потенциал, който може да бъде задействан срещу него, Макрон проведе поредица от бързи срещи в навечерието на срещата на върха на ЕС тази вечер, когато президентите и премиерите на страните членки ще направят равносметка на изборните резултати. 

Той започна от Испания и имаше планирани разговори с лидерите още на Белгия, Чехия, Германия, Унгария, Полша и Словакия.

"Бъдещото мнозинство в ЕП минава през нас, без съмнение. Без нас не може да се състави такова", каза пред радио "Франс Ентер" Паскал Канфен, един от водещите кандидати от партията на Макрон.

В Германия, където десноцентристкият Християндемократически съюз на канцлера Ангела Меркел също загуби подкрепа, лидерите на управляващите партии в страната се срещнаха, за да направят оценка на последиците от тяхното най-лошо представяне на общонационални избори след Втората световна война.

"Изправяме се пред стопяващ се център", каза примиренчески кандидатът на ЕНП за председател на Европейската комисия Манфред Вебер и добави: "Отсега нататък тези, които искат да има силен ЕС, трябва да обединят силите си."
Високопоставени представители на ЕНП държат висшите постове в трите главни институции на ЕС. Това са председателят на ЕП, председателят на влиятелната ЕК и председателят на Европейския съвет, който председателства срещите на върха.

Малко над 50 процента от повече от 400-те милиона гласоподаватели в ЕС са упражнили правото си на глас.
Въпреки че реалната власт в Европа остава в ръцете на 28-те страни членки, влиянието на ЕП нараства. Той помогна да се подобри безопасността на полетите в Европа, въведе ограничения върху използването на пластмасови опаковки, отмени таксите за роуминг в блока, засили защитата на личните данни и ограничи емисиите на въглероден двуокис от автомобилите.

Стив Банън, който помогна на Доналд Тръмп да влезе с популистка кампания в Белия дом, беше вчера в Париж, за да отпразнува изборните победи на партиите на своите съмишленици в Европа и да се подготви за предстоящата битка.
"Виждате тенденцията и тя определено е: националисти срещу глобалисти", каза той. Банън предрече, че крайната десница ще надделее, като блокира работата на ЕП. "Всеки ден ще бъде като Сталинград", увери той.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 5 rate down comment 2
korn
преди 4 години
Наитина е интересно къде живее АББА -та и какви места посещава, че постоянно вижда геюви.Друго интересно при него е, че твърдо против мюсулмани и халифати, но ако има статия за мюсулмански държави където исляма е закон, като Сирия,Либия,Иран и други винаги ги защитава и говори как лошите християни нападали исламските водачи като Садам,Кадафи,Асад и чалмосания и иранец.Друго интересно е че неговия идол,човека от снимката му-Путин, отвори най голямата джамия в Европа,в Москва, тържествено със ислямския султан Ердоган.АББА-е объркано момче, но ще намери себе си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 5
ABBA
преди 4 години
Спи спокойно, всичко си ми е ОК.1. Няма вече независима преса. Има престутуция.2. Бъдещето на ЕС е ЕвроГейскиХалифат. Скоро дори и слепите ще го видят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 5
zelka007
преди 4 години
АВВА , не че ти се мешам в личния живот човек , ама постоянно да плямпаш за "престутутки" и "геюви на парад" , особено за второто , говори за някакви силни чувства в теб , нещо което подтискаш постоянно , тормози те душевно ... и те кара непрестанно да пишеш по форумите за това ... значи , като стане дума за някаква мъжка работа , винаги намесваш еднополовите сексуални отношения ... говорил ли си с психолог , да ти помогне да откриеш твоето второ аз , да преодолееш тази твоя неосъзната природа ... тук , във форума ще те приемем такъв какъвто си , тук не е рассия да ги затварят и бият , тук в европа не съдим хората за тяхнатата сексуална ориентация ... хареса ли ти клипа с траверсите , а ? я виж мъжът в него как набива клиновете с *** ...https://***.youtube.com/watch?v=4BZE0aoP920ако те кара да го гледаш в захлас , препоръчвам ти да идеш на психолог и да вземеш направление за подходящ сексолог после ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 5
Sakamano
преди 4 години
Когато удари на молба Европа да му опрости дълговете, ще ми стане само на лидер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 5
ABBA
преди 4 години
Амчи аз какво писах! Трябва да се отлъчи от почтенната европейскапублика и от нейните публични институции!Политиката в Европа е проституция, всичко е въпрос на цена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 5
zelka007
преди 4 години
брях , какъв лидер е маргиналът салвини :))) ? с кой от силните в европа се индетифицира ? кой в европа ще застане зад неговото мнение и експертиза ? па и аз го написАх - експертиза ... :))) , завършил е гимназия и е учил 2 семестъра история . видял , че ученето не е за него и става професионален политически апаратчик ... та до влизане в парламента . плямпа полулистки и патриотарски лозунги налево и надесно , ама икономиката му е кръгла нула . бил е телевизионен известно време та говоренето пред публика му се отдава :))) . известен с членството си в клуб "приятели на путин" . преди да стане премиер посещава 2014 година многократно русия и изпросва финансиране , продължаващо и до днес , на партията му директно от руски банки и индиректно от нефтени руски компании с противоречиви схеми на търговия с горива . факти доказани многократно в медиите ...та да питам какъв го играе салвини и кой е зад него :))) ... италианския волен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 7
ABBA
преди 4 години
Салвини бързи трябва да се анатемоса от всички преститутки и цялата евроатлантическа правоверна общност!!На бюрото си евопейски политик наред с иконата да държи снимка на Путин!!Ауууу...у, банка кредит да не му даде,геюви на парад да не го поканят,Сорос за престутутки да не му плати,телевизия и радио да не види,топ-джуржалисти шпакли за него да не ударят,Фашингтон килимче за обяснение да не му предложиданооооооо.ооо.о...оо...оо....о.!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още