IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейският климатичен рог на изобилието

Различните парични коридори за инвестиции в климатичния преход ще се окажат достъпни най-вече за онези страни, които са изпълнили своите енергийни ангажименти до 2020 г.

22:00 | 19.06.19 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Просто преход?

Евродепутатите се договориха отделно през ноември, че близо 5 млрд. евро от следващия дългосрочен бюджет трябва да бъдат включени в Фонд за енергиен преход (ETF), който да се използва за подпомагане на регионите и страните, които разчитат на изкопаеми горива.

Създаден по модела на платформата на Комисията за въглищните региони, финансирането от ETF е предназначено за преквалификация на работници, схеми за безработица, подпомагане на местния бизнес и други мерки.

Схема за търговия с емисии

Системата за търговия с емисии на блока (ETS) също ще предостави около 26 млрд. евро през следващото десетилетие за 10 страни: България, Чехия, Хърватия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния и Словакия.

Тази избрана група от членки на ЕС ще може да насочва средства от Фонда за модернизация на своята икономика и енергийна инфраструктура между 2021 и 2030 г. 

Очаква се отделно още 10 млрд. евро да бъдат достъпни чрез Фонда за иновации, който събира пари от продажбата на непродадени разрешителни за въглерод в рамките на схемата. Той има за цел да предостави на европейските компании „предимство на първия участник“ в използването на иновативни технологии и бизнес модели.

Но парите на ЕС винаги идват с условие. Според предложението на Парламента структурното финансиране ще бъде достъпно само за държави, които са постигнали целите си за чиста енергия и намаляване на въглеродните емисии за 2020 г.

Представители на ЕС признаха, че мерките, които понастоящем са на масата, няма да бъдат достатъчни, за да отговорят на общите цели на блока за 2030 г. и са направили политически предложения, които да преодолеят различията. Държавите членки трябва да финализират стратегиите си до края на годината.

Глобален капитал

Има и източници на финансиране извън границите на ЕС. Един от основните инструменти е Зеленият фонд на ООН, който през последните четири години е разпределил повече от 5 млрд. долара.

Проектите в развиващите се страни като Монголия, Виетнам и Руанда са се възползвали от фонда, като към тях се присъединяват още Босна и Херцеговина и Армения.

Фондът обаче е по-скоро насочен към развиващите се страни, а държавите членки на ЕС като цяло са твърде богати, за да отговарят на условията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 1
Sokratus
преди 4 години
Умнико на втора степен,Представките К,М,Г,Т и така нататък не се ползват с Байт, за да покажеш някакво количество. Пример1GB се отнася само за 1 гига байт информация. ?1G означава 1 гига евро!Не може да кажеш 1 гига байт евро!!!Следващият път да си влезнал в час!Хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 3
Valentin13
преди 4 години
бих се съгласил тези теми да се обсъждат, понякога и в горещ дебат. но като знам за инвестицията на мр. Блумбърг, за новата му кампания срещу естествената природа, в полза на изкуствената природа, т.е. "т.е. дайте да унищожим това което имаме защото има голяма далавера в глобусното затопляне", казвам твърдо не. Европа има достатъчно въглища и филтриращи технологии, Европа има достатъчно вода за водни централи, атомната енергия е чиста, САЩ ще правят алтернативно доставяне на руския газ. това затоплистко насилие над народите на Европа трябва да спре. тези майстори на сайтове, конференции, филмчета, алабалистики трябва да се изпратят на борсата на труда и най-после света да си отдъхне от тази проказа политическа, глобалистическа, социалистическа. ако не искаме, ще стане, но с насилието на безмилостните закони на пазара и икономиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
Sakamano
преди 4 години
Ами не, по-добре Европа да си харчи милиардите за да хpaнтути путинcките олигарси и чaлмapите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
zelka007
преди 4 години
като човек свързан с образованието виж тази образователна статия :)))https://***.nationalgeographic.com/environment/global-warming/powering-the-future/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
zelka007
преди 4 години
досега са вложени няколкостотин милиярда , ще бъдат вложение поне 10 трилиона ... това е реалността импе :))) ... свиквай ... и тези пари ще бъдат взети като данъци и такси от фосилни горива за да ги вложат във възобновяема енергия :))) за да утрепат фосилните горива и бизнеса от тях ... гаден несправедлив живот , какво да го правиш ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 4
Императорът
преди 4 години
Абе, безочливи порове - защо не кажете - колко ГБ бяха профукани досега и какъв е резултатът? 15% !!!! Това е делът на ВЕИ в енергийното потребление на Европа, като туряме вътре и енергията от водноелектрически централи !!! Всичко друго е слуз, газ, въглища и атомчета. Това е - това са ФАКТИТЕ !!! Въпреки всичките ви напъни, делът на ВЕИ още не може да догони делът на въглищата. И естествено - искате бизнесът и домакинствата да ви плащат безполезните напъни, нали? Колко гигабимберици още трябва да потрошите, преди да разберете безполезността на усилията си? Дано много преди това хората осъзнаят как ги ограбвате и ви изтрепят с камъни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още