IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Решението на ЕЦБ за лихвите подкрепи европейските борси в петък

Паневропейският индекс Stoxx 600 се повиши с 0,4%

19:47 | 26.07.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейските борси завършиха сесията с ръст, след като Европейската централна банка (ЕЦБ) намекна, че може да понижи лихвите, за да се справи със забавянето на икономиката на еврозоната, предава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 се повиши с 0,4%, като повечето сектори финишираха на положителна територия. Телекомуникационните компании се представиха най-добре с ръст от над 2%.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 прибави 0,80% към стойността си и достигна ниво от 7549,06 пункта. Френският CAC 40 напредна с 0,57% и завършва седмицата на ниво от 5610,05 пункта. Германският DAX се повиши с 0,47% до ниво от 12 419,90 пункта.

ЕЦБ запази непроменен основния си лихвен процент в четвъртък, но отиващият си гуверньор Марио Драги обеща ново смекчаване на паричната политика на фона на влошаването на перспективите за растеж.

По време на пресконференция Драги заяви, че икономическите перспективи „стават все по-лоши и лоши“, като посочи слабия промишлен сектор, както и несигурността заради търговията и Brexit.

В петък еврото поевтиня спрямо долара до ниво от 1,1118.

Ръководителите на централната банка обмислят и други мерки в подкрепа на еврозоната през идните месеци, включително възобновяване на количествените облекчения.

ЕЦБ обяви последните си решения малко преди очакваното с нетърпение решение за лихвените проценти на Федералния резерв. Очаква се американската централна банка да понижи лихвите с 25 базисни пункта в края на месеца.

Основните индекси на Wall Street започнаха сесията с ръст на фона на силните отчети на големи технологични компании като Alphabet и Intel, както и по-добрите от очакванията данни за растежа на американската икономика.

Брутният вътрешен продукт на САЩ е нараснал с 2,1% през второто тримесечие, сочат публикувани в петък данни. Растежът се забавя спрямо 3,1% през предходното тримесечие и е най-слабото повишаване от първото тримесечие на 2017 г., когато Доналд Тръмп стана президент.

Отново в Европа книжата на френската компания в областта на информационните технологии Sopra Steria Group поскъпнаха, след като тя повиши целта си за органични приходи за 2019 г. Цената на акциите на листнатата в Париж компанията се повиши с 16% след новината.

Vodafone също беше сред най-добре представилите се компании днес, след като обяви планове да обособи бизнеса с клетъчните си станции на десет европейски пазара в нова компания, която потенциално може да бъде листната на борсата. Книжата на британския телекомуникационен гигант поскъпнаха с над 10%.

Книжата на търговците на дребно в Европа поевтиняха с над 1%, а компанията за луксозни стоки Kering поведе загубите. Компанията обяви по-бавен от очакванията растеж през второто тримесечие на продажбите на притежавания от нея бранд Gucci. Книжата на Kering поевтиняха с близо 8%.

В макроикономически план несигурността за това дали двете най-големи икономики в света ще могат да разрешат дългия си търговски спор продължава да държи инвеститорите нащрек.

Официални представители на САЩ и Китай в областта на търговията ще се срещнат в Шанхай следващата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още