IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фискалната координация в еврозоната е жизненоважна

Тя би повишила увереността в способността на валутния съюз да се справя с шокове и да поеме част от тежестта, която сега се носи от паричната политика

18:54 | 09.08.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

През последната година Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) предупреждава за натрупването на рискове и несигурност, които подкопават инвестициите и световните икономически перспективи. Прогнозите на организацията за глобалния растеж през 2019 г. бяха понижени от 3,7% през септември 2018 г. до 3,2% при последната прогноза през май - много под темповете на растеж, наблюдавани през последните три десетилетия, пише за Financial Times Лорънс Буун, главен икономист в ОИСР.

Лятото предоставя малко облекчение на фона на засиленото търговско напрежение, възможността за Brexit без сделка и подновената пазарна нестабилност. Само Brexit илюстрира степента на тези рискове: ако Обединеното кралство започне да търгува с ЕС по правилата на Световната търговска организация, брутният вътрешен продукт в еврозоната ще се свие с около 0,75 процентни пункта за няколко години, с по-резки спадове в някои страни и отделни сектори.

В такава предизвикателна среда Европа ще бъде в по-силна позиция, ако бъде постигнат по-нататъшен напредък в икономическото управление в целия блок.

Изказалите се на годишната конференция на Европейската централна банка по-рано през лятото направиха преглед на първите 20 години на еврото, като го оценяваха чрез показатели за резултати, институции и разработване на политика. Консенсусното мнение беше, че резултатите по отношение на сближаването на жизнените стандарти са неравномерни. Еврозоната обаче укрепва своите институции и инструментариум за политики. Поглеждането назад по този начин може да помогне за отграничаване на политическите грешки от институционалните ограничения. То ще улесни и набирането на политическа подкрепа за съвместни действия в еврозоната в бъдеще.

От монетарна гледна точка ЕЦБ бе впечатляваща и продължава да се бори с упорито ниската инфлация. Тя имаше решаваща роля в изваждането на еврозоната от финансовата криза и тази с държавните дългове, и изпълни ролята си на кредитор от последна инстанция, като осигури ликвидност на банките.

И все пак същевременно централната банка не беше толкова бърза в реакцията си на забавянето в икономическата активност. Тя не започна количествено облекчаване в допълнение към по-голямата подкрепа за ликвидността и отрицателните лихвени проценти до март 2015 г. Защо й отне толкова дълго време да започне количествено облекчаване, след като растежът беше анемичен, инфлацията спадаше, а другите централни банки вече бяха увеличили балансите си? Федералният резерв на САЩ, например, започна количествено облекчаване в голям мащаб пет години по-рано.

Имаше институционални причини за забавянето. Отне време, за да се постигне консенсус на фона на правната несигурност. В управителния съвет на ЕЦБ също така имаше утвърдени противостоящи мнения. Имаше и опасения относно асиметрията в мандата на централната банка за осигуряване на ценова стабилност.

Последна актуализация: 09:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 6
studioaa
преди 4 години
Всички медии у нас се надпреварват да отъждествяват Делян Пеевски със самия сатана и някак си да виждат в негово лице някакъв мистериозен кукловод, който контролира всички процеси у нас на всяко ниво. Нито една медия не написа и ред за интелектуалната крадла гинеколожка фон лайерн, измамницата лагард и пияницата болен от мним ишиас юнкер. Много удобно прикривате корупцията и злоупотребите като избирателно не пишете за тях, за да е сигурно, че няма да има опозиция срещу брюкселската еврокочина...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 6
studioaa
преди 4 години
Европейските страни на трябва на всяка цена да спрат създаването на европейски облигации и европейски бюджет... Особено България трябва на всяка цена да пречи със всички средства на подобен процес защото е срамота бедните българи да субсидират италианци, испанци и фалирали германци, за да може на последните да не им намалят пенсията или да им спрат помощите. Еврогейския съюз е най-корумпираната организация в света и увеличаването властта в ръцете на корумпирани бюрократи е безотговорно и опасно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още