IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС коригира защитните мерки срещу вноса на стомана

Актуализацията влиза в сила от 1 октомври

13:00 | 28.09.19 г.
ЕС коригира защитните мерки срещу вноса на стомана

Европейската комисия (ЕК) публикува корекции на съществуващите защитни мерки срещу вноса на стомана и стоманени продукти в Европейския съюз (ЕС), съобщават от пресслужбата на Комисията.

Корекциите ще влязат в сила от 1 октомври.

Те предвиждат да направят съществуващите защитни мерки по-ефективни и ще гарантират, че те по-добре отразяват настоящата ситуация в стоманодобивния сектор.

Мерките включват подобрения във функционирането на квотите, сред които и за горещо валцуваната плоска стомана и стомана, предназначена за автомобилния сектор. Актуализиран е и списъкът с изключенията на развиващите се страни въз основа на по-новите статистически данни за вноса и по-бавно прогресивно увеличаване на квотите за внос (намаляване на темповете на либерализация от 5% на 3%).

Предложението на Комисията да продължи с корекциите на съществуващите защитни мерки получи по-рано този месец широка подкрепа от държавите в ЕС и по-рано беше предмет на консултации със съответните страни членки на Световната търговска организация (СТО).

Мерките за защита бяха временно въведени през юли 2018 г. В окончателния си вид те влязоха в сила през февруари 2019 г. Целта е да се предотврати сериозна вреда за стоманодобивната промишленост на ЕС след увеличения внос и търговски отклонения, причинени от едностранното решение на САЩ да наложи мита върху стоманените изделия миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още