IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слабите икономически данни натежаха върху европейските пазари

Най-големи бяха загубите във финансовия сектор – 1,6%

19:08 | 01.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Европейските пазари успяха да обърнат положителната тенденция и завършиха борсовата сесия във вторник на отрицателна територия на фона на поредицата по-слаби данни за еврозоната, съобщава CNBC.

Паневропейският измерител Stoxx 600 отписа 1,23%, като най-големи бяха загубите във финансовия сектор – 1,6%. Всички сектори и водещи борси са на червено.

Над 1,3% са и загубите на германския бенчмарк DAX, както и на френския CAC – съответно 1,32% и 1,41%. Британският измерител FTSE от своя страна отписа 0,65%.

По-рано днес стана ясно, че бизнес активността в производствения сектор в еврозоната се забавя през септември, след като германските фабрики отчетоха най-слабия си месец от финансовата криза насам.

Индексът на мениджърите по поръчките в сектора на промишлеността на IHS Markit достигна до 45,7 пункта миналия месец, малко над очакванията за 45,6 пункта, но все пак остава на най-ниското си ниво от октомври 2012 г. насам.

За германия стойностите на индекса PMI са 41,7 пункта. Под границата от 50 пункта са и тези в Испания и Италия.

Междувременно инфлацията в еврозоната неочаквано се забави през миналия месец. Потребителските цени се повишиха с 0,9% на годишна база през септември - по-малко от половината от целта на ЕЦБ за малко под 2%, както и под прогнозите на икономистите. Основната мярка, която изключва елементи с по-променливо потребление като енергия, храни и тютюн, нарасна до 1%, надвишавайки общата инфлация за първи път от края на 2016 г.

Лъч светлина за пазарите изпрати изказването на търговския съветник на Белия дом Питър Наваро, който отрече информацията, че администрацията на президента Доналд Тръмп обмисля премахване на акции на китайски компании от американската фондова борса.

При корпоративните новини акциите на Credit Suisse поевтиняха с близо 3%, след като главният оперативен директор на банката Пиер-Оливие Буе подаде оставка след вътрешно разследване, според което той е наредил да бъде шпиониран бившият ръководител на звеното за управление на благосъстоянието Икбал Хан.

На обратния полюс са книжата на компанията за водопроводна техника Ferguson, които поскъпнаха с 4%, след като компанията отчете по-висок от очакваното ръст на печалбата за годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още