IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Киев и Москва постигнаха пробив в преговорите за конфликта в Източна Украйна

Преговарящи са се договорили за провеждането на избори в размирните региони, както и предоставянето им на специален статут

22:30 | 01.10.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Преговорите за прекратяване на продължаващия вече пет години конфликт в Източна Украйна постигнаха първия си по-значим пробив.

Преговарящи, които заседаваха във вторник в беларуската столица Минск, са се договорили за провеждането на избори в размирните региони на Източна Украйна, като също така в страната ще бъде приет специален закон, който да им гарантира специален статут, съобщава Bloomberg. Планът бе предложен от германския президент Франк-Валтер Щайнмайер докато все още бе външен министър на Германия и е известен като Формулата на Щайнмайер.

Споразумението бе сключено на фона на опитите на новия украински президент Володимир Зеленски да постигне по-добри взаимоотношения с Москва. Той отново повтори във вторник, че Украйна иска примирие, изтегляне на подкрепяните от Русия войски от размирните региони и връщане на пограничния контрол на Киев преди вота.

По думите му, ако гласуването се провежда в рамките на украинското законодателство, то и контролът върху границата трябва да бъде върнат на Киев. Изборите не могат да се проведат, ако в спорните райони все още има „каквито и да е било войски“, посочи той.

Както сепаратистите, така и украинските власти се съгласиха, че изборите ще се смятат за валидни, стига да бъдат обявени за свободни и честни от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), каза Зеленски.

Сепаратистите и правителствените войски също обещаха да изтеглят силите си от два района в Донецка и Луганска област в началото на следващата седмица.

Споразумението от беларуската столица Минск се приема като голяма стъпка на украинското правителство към решаване на конфликта в Източна Украйна, в който са убити над 13 000 души, а над 1 милион са изселени, посочва БТА.

Зеленски заяви още, че специалният статут на Донбас не предвижда промяна на украинската конституция, която поставя основите за членство на страната в Европейския съюз и НАТО.

„Формулата на Щайнмайер сама по себе си не носи заплаха“, посочва Олексий Харан, професор по политология към украинския университет „Киево-Могилянска академия“.

Знаците за постигане на компромис между Киев и Москва станаха по-видни още миналия месец, когато двете страни размениха затворници – включително 24-има украински моряци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
dr.5rov
преди 4 години
Да, явно се бърза. Бързат и Русия и ЕС и дори САЩ. Явно си имат други предизвикателсва пред тях и гледат кокото се може по-бързо да оправят кашата, която неразумно забърка предишната адмистрация на САЩ и силите, които стояха зад нея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още