IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли въглеродният данък на ЕС да засили борбата с климатичните промени по света?

Все още остава неясно дали схемата ще засили позицията на Европа като водещ континент в енергийния преход или ще създаде допълнително търговско напрежение

20:00 | 18.02.20 г. 15
<p>
	Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен (вляво) и нейният първи заместник Франс Тимерманс (вдясно). <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен (вляво) и нейният първи заместник Франс Тимерманс (вдясно). Снимка: Ройтерс

4. Има ли политически аспект на този въпрос?

Да. Въвеждането на въглеродния данък при вноса би помогнало за подобряване на конкурентоспособността на европейските компании и изпращане на послание до избирателите, че ЕС защитава бизнеса си по безпрецедентен начин като в същото време работи по постигането на целите от Парижкото споразумение за климата, подписано през 2015 г. Нарастващ брой държави членки също подкрепят идеята по по-прагматичен подход: Това може да бъде инструмент за увеличаване на бюджета на ЕС. След като Великобритания напусна блока, ЕС загуби една от най-силните си икономики, като европейските институции сега се опитват да запълнят празнината, оставена от Brexit в размер на 10 млрд. евро годишно.

Въглеродният данък може да се превърне във важен фундамент за финансовия план за 2021-2027 г., който ръководителите на ЕС трябва да обсъдят на извънредна среща в Брюксел на 20 февруари. От друга страна, създаването на система, която не отговаря на  правилата на Световната търговска организация (СТО), може да доведе до прекратяване на практиката за предоставяне на безплатни квоти за въглеродни емисии на някои енергоемки компании в ЕС. Големите потребители на енергия вече сигнализираха, че ще се противопоставят на всеки ход за ограничаване на броя на безплатните квоти. 

5. Какво мислят търговските партньори на Европа?

ЕС е наясно, че може да се окаже, че върви по тънък лед и че планът му рискува да обособи нов източник на напрежение в международната търговия, в момент, когато президентът на САЩ Доналд Тръмп заплашва да удари европейската автомобилна индустрия с мита, за да отмъсти за Airbus SE. Една от първите официални реакции относно идеята дойде от Кремъл, откъдето посочиха, че Москва трябва да започне подготовка за приемането на по-строгите правила на ЕС относно емисиите или рискува да се сблъска с трудности при продажбата на своите продукти на европейския пазар.

6. Какъв е отговорът на Европа?

ЕС знае, че голямата заплаха около въглеродния данък ще бъде достатъчно силно политическо оръжия, за да успее да провокира в страните по света по-сериозни действия по отношение на изменението на климата. Въпреки че досега не е изпробван на практика механизма за регулиране на въглеродния граничен данък, той е обект на множество правни и икономически анализи.

Планът също така дава на ЕС инструмент за поемане на ръководна роля по въпрос, от който Доналд Тръмп се отказа. В Давос председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен похвали Калифорния, подчертавайки, че американският щат нагледно показва пътя към въглероден неутралитет чрез използването на системата за търговия с емисии и поздрави Китай за предприемането на първи стъпки към налагане на цени на въглерода.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 6 rate down comment 11
Стоян Петров
преди 4 години
Не съм толкова компетентен за да раздавам квалификации, но че си стоите здраво закотвени в 20-ти век е безспорен факт : " ХЕЛЬСИНКИ, 18 фев РИА Новости. Из-за мягкой зимы и ветреной погоды, позволяющей ветрогенераторам работать на полную мощность, в Финляндии зарегистрировали отрицательную цену на электроэнергию, следует из данных энергетической биржи Nord Pool."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 12
Стоян Петров
преди 4 години
И представи си тези петролни кладенци се охраняват общо от около 200 американски войника с не знам си колко хамъра. И пак си представи, че същите петролни кладенци не може да го превземат 130 хилядната армия на Асад, 80 хилядния ирански корпус в Сирия и прословутите руски военно-космически сили. И още веднъж си представи колко нелепо изглеждаш, когато ни уведомяваш за руските хипер-мипер-пипер ракети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 7
дядя Вова
преди 4 години
Може ли въглеродният данък на ЕС да засили борбата с климатичните промени по света? Да бе, налагаме ембарго на американските петролни кладенци в Сирияи екоталибаните ще запищят на умряло.Няма калории, няма шоу!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 6
wow71
преди 4 години
ЕС затъва в фантазии. Може би идеята да има единен европарламент не е толкова разумна, там на власт се настаниха екоталибаните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 6
Императорът
преди 4 години
Резултатът ще бъде само един - ПЪЛНА ИКОНОМИЧЕСКА КАТАСТРОФА НА ЕВРОПА !!! Каква конкурентноспособност на европейската индустрия ще се повиши, бе - като тя се срине поради неизбежния недостиг на енергия? Или фабриките ще чакат да духне вятър, че да поработят малко? Като наложите ВЪГЛЕРОДЕН данък на вноса, хората няма да могат дори вносни стоки да купуват... като настане масова безработица - с въшки ли ще ги купуват тия стоки от Китай/САЩ? Дори сега - основно заради екоталибанството, европейската икономика е на крачка от колапс, докато американци, китайци, впрочем почти целият свят - вървят напред !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още