IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговци: „Зелената сделка“ заплашва близо 11 млн. работни места в ЕС

Новата индустриална стратегия на ЕК се разглежда като възможност за определяне на начините на финансиране на инвестициите в зеления преход, смятат синдикатите

21:00 | 09.03.20 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

ЕС рискува да се разпадне преди да постигне целите за климата

Триангъл повтори тези предупреждения, казвайки, че „Зелената сделка“ рискува да постави в опасност целия проект на ЕС, ако пренебрегне социалния аспект на прехода.

Според синдикатите съществува истински риск „Зелената сделка“ да постави на колене цели индустриални сектори и да дискредитира политиките на ЕС за климата в очите на широката общественост.

ВК е добре запозната със социалните аспекти на стратегията и многократно настояваше преходът към климатично неутрална икономика да не оставя никой „зад борда“.

Но също така в Брюксел са убедени, че зелената индустриална революция е в ход и бъдещият растеж се крие в нисковъглеродните индустрии. Миналата година изпълнителната власт на ЕС изчисли, че брутният вътрешен продукт (БВП) на ЕС ще се увеличи с 2% до 2050 г., ако блокът намали емисиите си до нула.

Къде са парите? 

Тези обещания обаче са недостатъчни за синдикатите, които казват, че ЕС също трябва да вложи пари.

„Ясно е, че нашите индустрии искат да направят крачката към нулеви емисии. Но те имат нужда от финансова подкрепа. Без финансова подкрепа и реални инвестиции няма да можем да направим този скок напред “, посочи Триангъл.

Според изчисленията, европейските индустрии трябва да инвестират 250 млрд. евро на годишна база през следващите десет години, за да продължат да постигат целта за климатична неутралност към 2050 г.

„Къде са парите за тези инвестиции?“ пита Триангъл. Вярно е, че Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) ще бъде превърната в климатична банка. И има промяна в бюджета на ЕС, като 25% от средствата са посветени на климата, признават синдикатите.

Но едва ли има ново финансиране в подкрепа на зеления преход, заяви Триангъл, като посочи „несъответствието между големите амбиции по отношение на целите в областта на климата“ и дискусиите относно следващия дългосрочен бюджет на ЕС, който някои държави искат да ограничат до 1 % от брутния им национален доход.

Според Триангъл въпросът за финансирането на инвестициите е особено належащ за енергоемките индустрии, като стоманодобивната и химическата промишленост, които са най-трудни за декарбонизиране.

Именно тук индустриалната стратегия може да помогне, смятат синдикатите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 4 години
европейски Тръмп на лидерска позиция. мечти....---и аз това говоря от много време. Митьо пищова за президент и той като тръмп организира конкурси за красота, участва в реалитита и има хотели. едно към едно са!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
Императорът
преди 4 години
ДОРИ тия мрачни прогнози са базирани на предположението, че икономика с нулеви емисии е възможна, макар на тоя етап да е очеизваждащо, че не е така. Ще бъдат загубени мноооого повече от 11 000 000 работни места, когато цялата индустрия се срине и повлече и цялата икономика надолулу. А безмoзъчниците в Брюксел си вярват, че БВП ще се увеличи с 2% до 50-а година... Китай ще направят такъв ръст за половин година въпреки коронавирусът. Какъв ръст може да има при перманентен катастрофален недостиг на енергия - когато производителите казват на контрагентите си "споко, ще ви произведем договорената продукция, ама не знаем кога - зависи дали ще има вятър близките месеци или не..."Е, ако бркселските зелета упорстват в безумието си - сегашната вирусно-петролна криза ще ни се види като детска приказка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 5
Valentin13
преди 4 години
надявам се, че последните събития ще изхвърли тези ку хари и нищоправци от позициите им на дисижън мейкъри и определящи съдбата на 450 млн. народ и най-после ще дойде европейски Тръмп на лидерска позиция. мечти....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още