IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сигурността на доставките и ефектите от кризата обсъждат енергийните министри на ЕС

Основен приоритет за енергетиката е да се предотвратят финансови загуби, които могат да доведат до съкращения и фалити, се посочва в документ, свързан с дискусията

14:27 | 28.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

В много кратък срок правителствата и централните банки на страните от ЕС предоставиха безвъзмездни стимули и заеми „с цел да подпомогнат ликвидността на компаниите и да избегнат съкращения и несъстоятелност“, се подчертава в документа, като в него се предупреждава, че „съществува ясен риск кризата с ликвидността да се превърне в рецесия“.

Един от въпросите, които се обсъждат на днешното министерско заседание, е дали тези заеми и кредитни линии също трябва да съдържат „разпоредби, свързани с изплащането им в полза на зеления преход“, се казва в документа.

Програма за възстановяване

Във всеки случай кризата с ликвидността, причинена от разпространението на коронавируса, изисква „мащабна програма за възстановяване“, за да се стимулират инвестициите в енергетиката след кризата, изтъква документът.

Въпросните инвестиции могат да бъдат насочени в три основни направления – енергийна ефективност на сградите‘ възобновяема енергия и инфраструктура; механизъм за справедлив преход, който да подпомогне най-силно засегнатите райони по пътя им към нисковъглеродна икономика.

Те могат да се основават на три основни направления, документът гласи: 1) Вълната за обновяване на сградите, обявена като част от Европейската Зелена сделка, 2) Проектите и инфраструктурата за възобновяема енергия и 3) Механизмът за справедлив преход, насочен към подпомагане на най-засегнатите региони. чрез прехода към нисковъглеродна енергия.

Междувременно страните от ЕС разпространиха документи, подчертаващи своите приоритети относно възстановителната фазата.

За Франция кризата подчерта необходимостта от въвеждане на долна граница при цените на въглерода, като по този начин ще се противодейства на свръх ниските цени на петрола, които не отразяват „истинската цена“ на изкопаемите горива по отношение на климата.

Полша от своя страна изтъкна кризата с ликвидността, която затруднява инвестициите в чиста енергия, докато холандците препоръчват използването на рамките на зеленото финансиране на ЕС за насочване на инвестиции в нова инфраструктура.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още