IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полша и Унгария предвкусват добри възможности от решението на съда в Карлсруе

Експерти предупреждават, че правните основи на ЕС са разтърсени от решението срещу програмата за изкупуване на облигации на ЕЦБ

20:34 | 11.05.20 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Piotr Malecki/Bloomberg</em></p>

Снимка: Piotr Malecki/Bloomberg

Председателят на Полския конституционен съд Юлия Пшилембска, издигната от управляващата партия Право и справедливост през 2016 г., също направи паралели между германския конфликт с ЕС и собствените търкания на Полша с Брюксел. „Националните конституционни съдилища са съдилищата, които имат последната дума“, каза тя след решението.

Стерс се опасява, че сега полското правителство ще бъде насърчено да игнорира постановленията на Съда на ЕС срещу юридическите му промени като наредба от миналия месец за спиране на дейността на нова дисциплинарна камара за съдиите, която според Съда на ЕС не е независима.

Унгарското правителство, начело с премиера Виктор Орбан, до момента не се е противопоставяло открито на решение на Съда на ЕС. Но Марта Пардави, съпредседател на Унгарския Хелзинкски комитет, казва, че решението на германския съд е значително. „За правителства, които искат да нарушават европейските директиви, включително върховенството на закона и основните ценности, тази присъда е нещо, което трябва да се проучи и да се види как може да се използва в правни въпроси, които не са свързани с тази конкретна област“, казва тя.

Първият тест след решението на съда в Карлсруе ще дойде тази седмица, когато Съдът на ЕС оповести присъдата си по дело за правилата за предоставяне на убежище от Унгария, включително задържането на хора, търсещи убежище, в т. нар. транзитни зони по границата, както и още едно правило, позволяващо отхвърлянето на кандидати, които пристигат от Сърбия.

Генералният адвокат на съда отбеляза в неокончателно постановление, че задържането на мигранти в транзитни зони представява „задържане“, което „трябва да се определи като незаконно“. Унгарският правосъден министър Юдит Варга отговори, като посочи, че всички регулации на страната са съобразени с директивите на ЕС и с международните закони.

В интервю за един от основните проправителствени вестници през уикенда Варга заяви, че решението на германския съд може да създаде прецедент от гледна точка на националния суверенитет и допълни, че „фактът, че решение на Съда на ЕС е отхвърлено, е изключително важен“.

Сега ЕЦБ и Берлин опитват да формулират реакции на решението на германския съд. Олаф Шолц опита в петък да успокои колегите си финансови министри, като заяви, че ще бъде намерено решение, което запазва участието на Бундесбанк в изкупуването на облигации от ЕЦБ, съобщават дипломати пред Financial Times.

Сега Комисията анализира решението и обмисля „възможни следващи стъпки, включително наказателна процедура“ срещу Германия, написа Фон дер Лайен в писмото си от събота. Думите й показват колко сериозно приема тя заплахата, но експерти предупредиха, че подобно действие, което трябва да бъде одобрено от Комисията като цяло, ще бъде рисковано, тъй като ще бъде насочено срещу германското правителство, а не срещу съда и ще принуди Берлин да се защитава от Брюксел.

За много политици положението е зловещо. „Според мен решението показва, че в дългосрочен план се намираме на нестабилна почва за Европейския съюз“, каза Манфред Вебер, лидер на дясноцентристката Европейска народна партия в Европейския парламент.

„Върховенството на директивите на ЕС е под въпрос, а те, например, поддържат единството на единния пазар и дават на инвеститорите увереност да влагат средства във всички кътчета на Европа. Някои политици, които се радват на това решение, трябва да внимават какво си пожелават“, допълни Вебер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 3 години
не баце, Слави трифонов ще е... да ви угодим! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
wag1111
преди 3 години
С промените, които се гласуват в последно време, ако продължава ЕЦБ да не се съобразява с Германия, то тя най-вероятно, ще последва Великобритания. От скромното ми наблюдение през последните години с въвеждане на някой промените в своето законодателство, само чака повод за да го направи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
Ironhorse
преди 3 години
ЕЦБ нарушава европейското правило за 3% бюджетен дефицит и до 60% дълг от БВП на страна-членка, като стимулира задлъжнелите да взимат още повече кредити, чрез програмата за количествени улеснения, т.е. да се купува боклучав дълг до безобразие.Германия казва на това СТОП ! И колкото и да се пънат от Брюксел, Париж, Рим, Мадрид и още банда мързеливи прахосници, мандалото лопна.Германският конституционен съд каза:1. Съдът на ЕС не е върховен и над конституционните на държавите-членки2. Съдът на ЕС има точно определена юрисдикция и не може да я надскача.3. Решенията на Съда на ЕС не обвързват държавите-членки, ако са взети в разрез с Европейското право и Общата теория на правото.Ето затова Брюксел е изпаднал в амок, защото Германия казва очевидното и издърпа властта изпод краката на еврочиновниците.Италия и Франция бяха на път да създадат перфектния банков обир на хилядолетието, като заобиколят издаването на общи евро-облигации или корона-облигации, не взимат помощ от стабилизационните фондове, където за да вземеш отдаваш суверенитет, а решиха да източат Германия , чрез печатане на евро до повръщане и купуване на боклучав дълг за гарантиране на издадените евро.За мен Кристин Лагард е пътник.Бундес банк ще спре да бъде кредитор на ЕЦБ и кулата от карти ще се срути.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 4
Hahoto
преди 3 години
И като как си я представяш тая федерация!? На мястото на Винету, вечер ще гледаме само кака Урсула!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още