IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възстановяването на Европа е застрашено от уплашените да кредитират банки

Гарантираните от държавите банкови заеми трябваше да стигнат бързо до нуждаещите се компании, но до момента напредъкът е бавен

15:30 | 28.05.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Според италианското финансово министерство до момента банките са предоставили временен мораториум за плащания по заеми на компании и домакинства на стойност 240 млрд. евро.

Въпреки че търсенето на заеми в еврозоната се увеличи рязко, а банките съобщават за ръст на кредитирането, те също така затягат стандартите за кредитиране, показва допитване на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Същевременно бизнес асоциациите казват, че получават ежедневно оплаквания от компании, според които въпреки наличностите от държавно гарантирани заеми за стотици милиарди долара, те не получават необходимото им финансиране.

В Португалия Мигел Майа Диаш Пинейро, главен изпълнителен директор на Banco Comercial Português, уведомил неотдавна депутатите, че ако банката не бъде предпазлива, може да бъде принудена да поиска помощ от държавата.

„Когато обмисляме дали да предоставим кредити, трябва да сме сигурни, че има основателна възможност банката да си възстанови кредита. Не раздаваме пари, предоставяме кредит“, казва той.

В Брюксел властите в ЕС свикват среща по-късно този месец с банкери и представители на бизнеса, за да решат какво да правят. В Италия премиерът Джузепе Конте поиска от банките „акт на любов“, за да дадат на компаниите ликвидните средства, които са пожелали.

Сабатини и много банкери признават, че освен по-високия риск заради мрачните прогнози за икономиката има и други препятствия. Основното е, че в Италия банкерите може да бъдат съдени за решението да предоставят гарантиран заем и да бъдат изправени пред санкции, ако кредитът стане лош.

„Не можете да поискате от банка да отпусне сляпо пари и след това да кажете, че носи съдебна отговорност за това“, казва Корадо Пасера, бивш италиански министър и банкер. Друг проблем е, че компаниите, които преструктурират дълга си, нямат право на държавни гаранции.

„Банките са особено усърдни в избягването на всякакви рискове“, казва Маура Маджионкалда, адвокат в компанията Pedersoli, която работи с някои клиенти по искания за гарантирани банкови заеми. „Очевидно е, че ако помолите търговско дружество да управлява държавна инициатива, то ще се държи по този начин“, допълва тя.

Италианското правителство съобщи, че съзнава, че италианците изпитват затруднения при получаването на заеми. „Приканваме банките да прилагат правилата, които им позволяват да гарантират заеми много бързо“, заяви неотдавна министърът на икономиката Роберто Гуалтиери пред националната телевизия.

Компаниите твърдят, че не могат да чакат. Анджело Дистефано, собственик на компания за доставка на плодове и зеленчуци в северния италиански град Модена, поискал от банката си заем за 25 хил. евро с държавна гаранция, покриваща цялата сума.

Банката отхвърлила искането му, като заявила, че компанията не отговаря на политиките на банката за заемите. Дистефано казва, че компанията му вероятно ще загуби 40% от продажбите си тази година, но все пак е била на печалба и не й се е налагало да тегли кредитни линии от банката. Той бил изненадан от решението й и опитва да разбере причините за него.

„Щях да използвам парите, за да платя разходите за блокадата. Не получаваме никаква подкрепа“, казва Дистефано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
крас
преди 3 години
Браво на Урсула фон дер Лайен. Не знам кой и вкара в главата идеята за този "СПАСИТЕЛЕН ЗАЕМ" с който държавите ще наемат средства гарантирани с ДЪРЖАВНИ АКТИВИ превръщайки се с тях в част от един ЗАЕМЕН СЪЮЗ от който няма излизане. ДОБРЕ ДОШЛИ В НОВИЯТ ЕВРОПЕЙСКИ ЗАТВОР, КОЙТО НИ ПОДГОТВЯ ЕКИПА НА ЛАЙЕН , ЦЕЛТА НА КОЙТО Е ДА НЕ СЕ ПОВТОРИ СЛУЧИЛОТО СЕ С АНГЛИЯ. Милиардите които сега се дават ще бъдат обезпечавани с държавни активи , и плащани от поколенията след 2028 година с разни ЕКО ДАНЪЦИ!!КАПАНА Е ЗАЛОЖЕН В СИРЕНЦЕТО КОЕТО ПРЕДСТАВЛЯВА ЗАЛОГА НА ДЪРЖАВНИ АКТИВИ И НА ЦЕЛИ ДЪРЖАВИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 3 години
демек . и до преди два месеца бяха смели с лихви покрай нулата, сега са уплашени пак с такива лихви, хахахах ... и целия тоя извод го направихте от личната драма на една жабарка.... вервам ви!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още