IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия представи своята пътна карта за водорода с хоризонт до 2040 г.

Най-силната икономика в Европа възнамерява да се превърне в лидер при производството на водород с инвестиции за милиарди евро

15:40 | 11.06.20 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	Икономическият министър на Германия Петер Алтмайер. <em>Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Икономическият министър на Германия Петер Алтмайер. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

„Който каже„ да“ на водорода, също трябва да каже„ да“ и на вятърната енергия. Ето защо ние трябва последователно да разширяваме ВЕИ “, подчертава министърът на околната среда Свения Шулце.

Водородът ще се използва, когато процесите не могат да бъдат електрифицирани - например при транспорта на тежки товари, производството на стомана, химическата промишленост и авиацията. 

Компаниите от тези сектори ще получат финансова помощ, ако инвестират в инсталации за електролиза за преобразуване на производствените процеси. За тази цел ще стартира пилотна програма за т.нар. Въглероден договор за разлика (CfD), който е насочен към стоманодобивната и химическата промишленост.

Водородът ще се използва и в транспортния сектор - идея, която първоначално беше отхвърлена от министерството на околната среда. За да се подпомогне производството на ВЕИ, освен всичко друго, ще бъде създадена инфраструктура за зареждане с водород. Също така германското правителство иска да проучи дали до 2030 г. може да бъде приложена квота от 20% за възобновяема енергия в авиацията.

Стратегията също така предвижда в следващите десет години да се развие общоевропейски пазар на водород, където ще се търгуват "син" и "тюркоазен" водород. И двата вида се произвеждат от природен газ. 

Тъй като Германия е интегрирана в енергийните мрежи на ЕС, „въглеродно неутралният водород също ще играе роля в страната и, ако е наличен, ще бъде използван временно“, посочват още от Берлин.

Германия обяви създаването на европейска водородна инфраструктура като един от най-важните приоритети на предстоящото си председателство на Съвета на ЕС с надеждата да се наложи като основен износител през следващите години. „Зелените водородни технологии скоро трябва да носят печата„ Произведено в Германия “, заяви министърът на образованието и научните изследвания Аня Карличек (ХДС).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 1
Императорът
преди 3 години
"превъртането" на енергия през различни форми означава винаги загуба на част от нея - безвъзвратно. То е все едно - в криптопортфейлът си - да обърнеш Етерчетата в Трончета, а след пет минути да решиш, че не си е струвало и пак да обърнеш Трончетата в Етерчета - и да се чудиш: що имаш по-малко Етерчета, отколкото в началото. А ако Етерчетата и без това в началото си ги купил на висока цена, то става съвсем грозно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
Императорът
преди 3 години
Нека освен бльъ-бльъ да погледнем фактите.- Германия и сега е с най-скъпата енергия, което зловещо влачи икономиката и надолулу - още миналата година технически бяха в рецесия и това е немалко заради скъпия ток.- Тия "смели" проекти, за които четем - включват - цитирам: "Повечето от необходимата енергия ще бъде осигурена от офшорни вятърни централи, докато 14 TWh ще изискват около 20 TWh зелена електроенергия." - тоест Германия ще хаби много по-голямо количество скъпа "зелена" енергия, за да добие доста по-малко количество водород - което ще значи, че той ще е ОЩЕ по-скъп. Резултатът е ясен:- Още по-скъпа енергия, което окончателно ще доубие германската индустрия. - Нови огромни вятърни паркове - офшорни - което окончателно ще превърне Германия в пустиня.... засушаването е тежко и сега - обяснявал съм ного пъти - защото тия перки спират голяма част от влажните ветрове към континента. - Заради скъпата енергия всичките индустриални компании в Германия панически ще евакуират заводите си - в държави където енергията е на поносими цени. В резултат - тежка безработица и социална криза.В ситуацията Германия прилича на човек със коремно разтройство, който се тъпче с английска сол. И тя - ситуацията - доказва, че е по-добре една държава да бъде управлявана дори от луд маниак като Хитлер, отколкото от страдащи от тежка олигoфрения като сегашните управляващи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
korn
преди 3 години
Преди 140 години един луд германец създал първия бензинов автомобил който дигал 16 км и имал 0,9 конски сили. Днес има Мерцедеси с над 600 конски сили дигащи над 300 км. Важното е да започнеш от някъде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 5
Zlato
преди 3 години
Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето да го направиш. Предполагам затова се зъбят на американците за СП2, а и пуснаха новата въглищна централа 1,1ГВ, да могат да произвеждат водород. За всеки случай да крепят "зелените" и "възобновями" производства на ток, че а е спряло слънцето и вятъра за ден-два, водордните им щуротии са заминали по дяволите.С този квантов скок Германия иска да стане световнен лидер в областта на водородните технологии, добави Алтмайер, който говори наред с трима други министри.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
:))) ... 7млрд. евро за 5GW електролизери , немат ли си някой ядрен експерт да им обясни колко са назад в мисленето ... само за протоколът , колко ще струват 2GW в беляНЕ и датата на пуск съвпада ли с 2030 или не ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още