IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е на трето място в ЕС при картовите трансакции на глава на население

Таксите за банкови карти за търговците и потребителите в Европа намаляват през последните години, генерирайки спестявания в размер на до 2 млрд. евро годишно

14:31 | 03.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Jason Aldon/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jason Aldon/Bloomberg

Освен това ЕК заключва, че пазарната интеграция на сектора на плащанията на дребно, приоритет на блока през следващите месеци, се е подобрила чрез увеличената употреба от страна на банковите клонове за банкиране на дребно, разположени в други държави членки, което води до повече трансгранични трансакции с карти.

Комисията обаче добавя, че в някои области ще са необходими повече данни, за да се оцени въздействието на регламента.

Като се имат предвид общите положителни резултати, изпълнителната власт на ЕС изключва на този етап възможността за изменение на регламента. Решението е приветствано от Payments Europe, асоциация за картови разплащателни решения. 

Нейният генерален секретар Робрехт Вандормаел изтъква, че регламентът продължава да насърчава конкурентността на европейски пазар на разплащания, който се основава на „балансирана регулаторна рамка“ с фокус върху защитата на потребителите.

Ръст на използването на карти

Плащанията на с карти са най-разпространеното безкасово средство за разплащане в ЕС с близо 70 милиарда трансакции през 2017 г., като делът им достига 52% от всички безкасови трансакции.

ЕК очаква, че пандемията от COVID-19 ще увеличи по-нататъшните безконтактни и електронни плащания, много от които се базират именно на карти.

В доклада се отбелязва, че ръстът на вътрешните и трансграничните картови трансакции се дължи отчасти на прилагането на регламента, „тъй като те отразяват по-голямото приемане на карти от страна на търговците, отчасти заради по-ниските такси по обмен“.

Въпреки това пазарът на плащания е силно концентриран в ръцете на няколко международни компании за разплащателни карти, като Visa или Mastercard, посочва ЕК.

Въпреки това секторът се развива бързо, тъй като се появяват нови иновативни платежни системи благодарение на стартъп компаниите, а европейските банки обединяват сили, за да предлагат нови възможности на своите клиенти.

Европа

Общо 16 основни банки от представители на еврозоната като Белгия, Франция, Германия, Испания и Нидерландия обявиха в четвъртък старта на инициатива на Европейския съвет в областта на плащанията, за да предложат единно решение за плащания за потребителите и търговците в цяла Европа.

Заместник-председателят на Комисията по въпросите на икономиката Валдис Домбровскис изрази надежда, че „банките от други страни, иновативните европейски финтех компании и други европейски доставчици на платежни услуги ще се присъединят към първите 16 членове, привличайки своя собствен опит и активи в този новаторски проект, което ще го направи още по-иновативен и конкурентен на глобално ниво“.

Инициативата върви в съответствие с целите на Комисията, тъй като по-късно тази година институцията ще стартира стратегия за интегриране на плащанията на дребно в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още