IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийните общности ли са бъдещето на възобновяемите енергийни източници?

Страни като Чили вече планират да наложат законови рамки за децентрализирано производство на енергия, които да стимулират обособяването на подобни общности

17:00 | 03.10.20 г. 13
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Налице е нова тенденция при възобновяемата енергия с доста идилично звучащ термин: енергийни общности. Тези общности са създадени като модел за смелия нов свят на произвеждащите потребители - индивиди, които не само взимат енергия от мрежата, но я връщат обратно в нея чрез своите лични устройства за производство на енергия, най-често соларни панели. Тези „потребители“ променят начина, по който комуналните услуги функционират в общността и си взаимодействат с нея, и повдигат въпроси за това как да продължим напред в бързо променящия се енергиен пейзаж, пише Oilprice.

Има няколко подхода към тази енергийна еволюция. Един от тях е използването на блокчейн технология за ефективно и прозрачно управление на взаимодействието на потребителите с местната енергийна мрежа. Блокчейн пасва добре на бързия растеж на децентрализираното генериране на енергия (DER) и потребителите, които произвеждат повече енергия, отколкото могат да консумират, и следователно я подават обратно в мрежата. 

Въпреки че тези производители-потребители извършват революция в начина, по който енергийният пазар работи в малък мащаб, те остават микрокосмос на установения пазарен модел, тъй като тяхната покупко-продажба на енергия остава под контрола на компаниите за комунални услуги. Въпреки това, с въвеждането на децентрализираната мрежа на блокчейн технологията, производителите и потребителите най-накрая ще могат да се възползват от тази система и да търгуват с енергия директно в определена зона. 

Друг отличителен подход към елемента на произвеждащите потребители на развиващите се енергийни пазари са именно енергийните общности, които се появиха като особено популярна идея съвсем наскоро. По-рано тази година Европейската комисия (ЕК) публикува доклад от 60 страници за нововъзникваща тенденция в рамките на сектора на възобновяемата енергия, известна като енергийни общности. Докладът разделя тези енергийни общности на две различни категории: „възобновяеми енергийни общности“ и „граждански енергийни общности“.

Като цяло в доклада се посочва, „енергийните общности могат да се разбират като начин за„ организиране “на колективни енергийни действия около открито, демократично участие и управление и осигуряване на ползи за членовете или местната общност.“

Съвременните конвенционални енергийни системи могат да се възползват в редица начини чрез прилагането на енергийните общности. Тези общности могат да внесат гъвкавост в локалните мрежи и „да облекчат необходимостта от традиционни надстройки на мрежата“. Хетерогенността на системите на енергийните общности ги прави трудни за стандартизиране, но също така предлага по-устойчиви и съобразени модели, които са създадени така, че да отговарят най-добре на общностите, които обслужват. „Клиентите могат също да се възползват от по-ниските цени на енергията и достъпа до частен капитал от инвестиции за възобновяеми източници чрез гражданско участие“, се казва в доклада на ЕК.

Лесно е да се разбере защо Европейският съюз (ЕС) е нетърпелив да интегрира модели на енергийната общност в своите планове - само за 30 години се очаква, че почти половината от всички домакинства в блока ще произвеждат възобновяема енергия. „Енергийните общности ще останат до голяма степен свързани с енергийната система, въпреки че могат да се прилагат самостоятелни системи, например на острови или в отдалечени райони. Тяхното интегриране в енергийната система трябва да бъде направено по икономически ефективен начин, като се отчитат реалните спестявания в енергийната система като цяло и се предоставя стойност на всички клиенти “, изтъква още ЕК.

И докато Европа планира да създаде рамка за интеграция на енергийните общности в бъдещото енергийно управление на ЕС, Чили успява да я изпревари. Чилийското правителство току-що представи нов план за децентрализирано производство на енергия, който ще бъде пуснат в действие до 6 ноември. Тези нови правила „ще предоставят възможността за достъп до системи с производствена мощност не по-голяма от 300 kW на множество потребители. Такива енергийни общности ще позволят на потребителите да координират споделен фотоволтаичен масив с единична мрежова връзка, за да върнат излишната мощност обратно в електрическата мрежа".

Тази идея е част от плана за зелено стимулиране на страната, който има за цел да възстанови националната икономика след щетите, нанесени ѝ от пандемията от COVID-19.

Решението на Чили е в съответствие със световната тенденция за икономическо възстановяване, основаващо се на чиста енергия и „зелени стимули“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
хахото2 и импа , що се упражнявате по тема дето ви е мъгла ... :))) ... колко пъти да пускам линкчета на общности дето са на островно захранване с ВЕИ (не непременно да се намират на остров географски) точно със споделено общо съхранение ... сигурно са хиляди вече такива места ... :))) ... и вече защото стават хиляди трябва да се прецизира правната и регулаторна рамка за да не стават бели ... хахото2 това споделено захранване работи перфектно в малки квартали от по 30-50 къщи , проекти бол в австралия , хамерика , вече и в европа доволно , в северна африка , в южна африка , в чили както си забелязал ... :))) ... че там даже и в мащаб за предприятия работи вече , дошло е времето да се оправи регулацията прецизно ... единственият проблем е насищането с достатъчно зарядни станции , нищо друго не може да спре елетромобилността ... :)))импе , кво си се загрижил за фотоволтаиците , всичко се рециклира на 98% , останалите 2 % ще се депонират . екотаксите при продажба са добър вариант за решение на проблема . що не питаш какво става със сгурията и пепелта от въглищата , за фотоволтаиците си се загрижил . мрежата при свръхгенерация от тях не се задръства , просто не се изкупува токът ... :))) ... онова за което се говори в материалът е нещо съвсем различно ... трябва да надскочиш малко моментът с дивидента от хефтодобива и ще започнеш да схващаш основната идея ... :)))знам че и двамата сте фенове на новото и имате авангардни идеи по въпроса , те ви една дъвка ...https://***.gravitricity.com/#newsи тези с кригенното съхранение , заводчето дето са построили и ви писах преди година за него е успешно и си бачка , са ще строят нов , и имат поръчки за хамерика и европата ... в нюзчето има и цени , щото малко си падате сметкаджии да сравнявате ... :))) ... да натъртя цени дето немат въглеродни шашми в тех и високорадиоактивни отпадъци ... :))) ... беляНЕ , ама вие си знаете моето мнение ...https://highviewpower.com/news_announcement/highview-power-awarded-10-million-grant-from-uk-government-for-first-commercial-cryobattery-facility/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 6
Hahoto2
преди 3 години
"Чили успява да я изпревари Европа", брейййй, за да не стават такива работи, до края на годината, Инвестеро да прави "Енергийните общности", може кооператив с Летището, те и Друга ТВ са ви близо, ще си спретнета една "идилично звучаща" система "за децентрализирано производство на енергия". Ще станете първите ВЪГЛЕРОДНО НЕУТРАЛНИ медии - без ток от ЧЕЗ, без мръснишките лигнити и убйствения атом, без путинския газпромски газ за отопление /всички тия, дето до сега ги плюете, ама благодарения на тях съществувате, за да ни радвате/. И никакъв транспорт, освен електрически, в най-лошия случай може на жив траспорт.... Ето така си представям работата на журналист от Инвестор, когато зелената общност децентрализира енергията и приключи заланата сделка и зелена революция.... - http://alfa.kachi-snimka.info/vij.php?id=cqs1601743410k.jpg , всякаква прилика с аватара на автора е случайна ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
Императорът
преди 3 години
Ясно е какво ще: когато пече слънце - ще задръстят системата с енергия, която ще им бъде изкупувана на смешни пари, когато се скрие то - ще купуват обратно - ама неслънчева - и на сосни цени. Разбира се - няма нищо лошо човек да си тури на покрива черна плочка, щом му е кеф.Обаче всички фенове на черните плочки старателно отбягват въпросът - когато изтече експлоатационният срок на милиони и милиони фотоволтаици - де ще ги денем? нещо като пластмасата - преди вече ного десетилетия - когато тя направи бум - всички се кефеха: удобно, евтино нещо с безкраен брой приложения... и трябваше да се заринем до ушите с - за да осъзнаем, че всяко нещо, създадено от нас, е огромен проблем, ако няма евтин и адекватен метод да бъде унищожено то.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още