IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС и Великобритания все още нямат решение за въпроса с риболова

Остава да се свърши още много работа, като преговорите тази седмица в Брюксел са особено интензивни, заяви говорител на ЕК

18:18 | 03.11.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Lauryn Ishak/Bloomberg</em></p>

Снимка: Lauryn Ishak/Bloomberg

Европейският съюз и Великобритания все още не са постигнали споразумение за споделен достъп до места за риболов след края на преходния период. Това съобщиха от Европейската комисия във вторник.

Въпросът за риболова, както и този за държавните помощи за британските компании и бъдещият механизъм за уреждане на спорове между Лондон и Брюксел остават едни от основните пречки пред постигането на ново търговско споразумение.

„Все още не сме намерили решение за риболова“, заяви говорител на ЕК по време на редовна пресконференция, цитиран от Ройтерс. По думите му остава да се свърши още много работа, като преговорите тази седмица в Брюксел са особено интензивни и обхващат различни теми.

Източници от Лондон и Брюксел потвърдиха пред Ройтерс, че в крайна сметка двете страни не са постигнали пробив по основните си противоречия след близо две седмици на разговори за бъдещите отношения след 2021 г. те се намират във финалния си етап и споразумение трябва да бъде постигнато до 15 ноември.

Според един от източниците – европейски дипломат, все още има противоречия по отношение на въпроса за риболова, включително и във връзка с искането на Великобритания за ежегодно договаряне на квоти.

Според дипломати от ЕС главният преговарящ на блока Мишел Барние ще брифира представителите на 27-те страни членки в Брюксел в сряда.

Дипломатите от блока очакват Барние да обяви постигнат напредък за съвместния текст на бъдещото споразумение с Великобритания по други теми, включително социална сигурност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още