IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ваксината и тестовете за COVID ще са освободени от ДДС в ЕС

Мярката е временна и цели по-широк достъп до средства, които могат да спрат разпространението на вируса

15:39 | 07.12.20 г. 5
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov Bloomberg

Ваксината срещу COVID, както и тестовете за коронавируса ще бъдат освободени от данък добавена стойност (ДДС) в Европейския съюз. Решението е на Европейския съвет и цели да се осигури подобрен достъп на по-ниски цени до средствата, които предотвратяват разпространението на болестта, пишат от Европейската комисия (ЕК).

В края на октомври от Комисията предложиха Съветът да обсъди и приеме възможността за намалени или нулеви ставки на ДДС за ваксините. Съществуващите правила не позволяваха на страните от общността да поискат нулеви ставки на данъка за ваксини, а за медицински изделия за диагностика не беше позволено дори и редуциране на ставката.

Освобождаването от ДДС ще бъде временна мярка, посочват още от ЕК. Държавите от общността ще трябва да изпратят нотификация с искане да се възползват от тази възможност. Българският парламент прие на първо четене предложение за освобождаване на ваксините срещу коронавирус от ДДС за следващите две години.

Изключението ще се отнася само до ваксини, които са одобрени от европейските институции или националните институции в страните от ЕС. Тестовете трябва да отговарят на европейското законодателство, допълват от пресцентъра на Европейския съвет.

За да могат държавите от ЕС бързо да реагират, промяната в европейските правила влизат в сила в деня след публикуването им в Официалния вестник на общността. Те ще останат в сила до края на 2022 година или до ново решение за промяна на ставките на данъка.

Според европейските правила ставката на ДДС в страните от общността трябва да бъде поне 15%. Допуска се редукция до ставка в размер до 5%, което обаче трябва да бъде одобрено от ЕК. Досега България прилагаше намалена ставка от 9% единствено за туристическите услуги. След пандемията от коронавируса обаче правителството намали данъка за редица стоки и услуги, сред които за доставки на храни, за детски стоки и т.н.

В останалите държави от ЕС са одобрени около 250 изключения от правилото, основно за хранителни продукти, книги и други.

Все още нямаме ваксина, която да бъде допусната на пазара на ЕС

Все още нямаме ваксина срещу COVID, която да бъде допусната на пазара на ЕС, заяви говорителят на ЕК Стефан де Кеерсмекер в традиционния вече онлайн брифинг в Брюксел. Той припомни, че за да получи достъп лекарствен продукт до ЕС трябва да има одобрението на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА).

ЕМА ще публикува и техническите данни около изпитанията на ваксините, на базата на които е взела решението за допускането на ваксините на европейския пазар. Целта е да се повиши доверието на европейските граждани относно бързоразработените ваксини срещу коронавируса.

Всяка една ваксина има своите технически параметри и изисквания и страните трябва да се съобразят с тях. По тази причина и ЕК настоя за детайлни планове за ваксинация още в средата на октомври, допълни още говорителят на Комисията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
ми кат не се мре от коронавирус как ше притикат 12 милиона платени ваксини ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
michaelis23
преди 3 години
спомняш ли си ей преди неколко дена там дет некакъв си наш бизнесмен ли какъв беше дет "бил загубил битката с Covid 19" и се бил гътнал и Тиквестора изказали съболезнувания ?? .... Патолога председател в България им каа че до са нема ни един умрел от тва обаче те тука са над патолозите и отбор лекари и политолози и секви .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
michaelis23
преди 3 години
аааа не ве до са немаше ни един Омрел от Короната ама са от Ваксината ше има .... Хората умират С, а не ОТ коронавирусhttps://bpa-pathology.com/horata-umirat-s-a-ne-ot-koronavirus/Д-р Стоян Алексов е Председател на Българската асоциация по патология и като такъв участва в семинар на Европейската асоциация по патология. Основният извод на патолозите от Швейцария, Франция, Германия, Италия, Испания е, че коронавирусът не е смъртоносен. Няма починал от коронавирус!---------------------------------те от Тиквестора сеят дезинформация ама шш ги вида колко са тарикати и ербапи, кат треа си боднат на Pfizer инжексията .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
да бе , като оня лосион против пърхот ... дето страничният ефект бил опадване на косата ... е пърхот нямало , какво повече ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
michaelis23
преди 3 години
мноо ясно, нали ше утепа хората то остааше и кат за последно ДДС да си плащат .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още