IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК е договорила 15,50 евро за доза от ваксината на Pfizer и BioNTech

Брюксел не разкрива финансовите подробности при подписването на предварителните договори за доставка на ваксините

16:06 | 21.12.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейският съюз (ЕС) ще получи ваксината на Pfizer и BioNTech при цена от 15,50 евро за доза, показва вътрешен документ на Европейската комисия (ЕК), до който достъп е получил Ройтерс. ЕК договори 300 млн. дози от разработката на двете компании.

За сравнение, цената за САЩ е 19,50 евро, но първата поръчка е за 100 млн. дози.

Според Ройтерс цената е договорена още през ноември, когато ЕК сключи предварителния договор за доставка с компанията. В момента европейската агенция по лекарствата EMA анализира продукта и се очаква да се произнесе относно нейната ефективност и безопасност.

Прогнозите са, че ваксинацията в ЕС ще може да започне още преди края на годината.

Ройтерс отбелязва, че в края на миналата седмица белгийският министър по бюджета Ева де Блийкър е публикувала в Twitter, че цената на ваксината на Pfizer и BioNtech за Белгия е 12 евро за доза. Малко по-късно постът беше изтрит.

Източник на Ройтерс коментира по повод тази публикация, че винаги има разлика между крайната цена и цената преди доставката. Говорител на белгийското правителство отказа да коментира темата с изтрития пост в Twitter, но допълни, че Ева де Блийкър е дискутирала цената на ваксините в белгийския парламент през миналата седмица.

ЕК не разкрива финансовите подробности около подписаните предварителни договори за доставка на ваксини. Ясно беше само, че за разработките на AstraZeneca, Sanofi и Johnson&Johnson бяха заделени 1 млрд. евро. За договорите с Pfizer/BioNtech, Moderna и CureVac в бюджета се добавиха още 1,45 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
driverf1
преди 3 години
Не "издавайте" държавна тайна,ей.....Наще ще провеждат или проведоха вече заседание на НС при закрити врати по въпроса и вие какво правите.....?D:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
без ДДС ли ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още