IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Credit Suisse очаква загуба за четвъртото тримесечие на 2020 г.

Банката отделя още 850 млн. долара за провизии заради съдебно дело в САЩ

14:02 | 08.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Credit Suisse обяви, че очаква да отчете нетна загуба за четвъртото тримесечие, след като увеличи провизиите си заради дългогодишен съдебен спор в САЩ с 850 млн. долара, предава Ройтерс.

Банката вече задели 300 млн. долара във връзка със случая за гарантирани с жилищни ипотеки ценни книжа в САЩ, но посочва, че сумата ще нарасне, предава Ройтерс. Съдебният спор е със застрахователя на облигации MBIA Inc., който търси обезщетение за 740 млн. долара заради предполагаемо нарушение на договора.

„Въпреки че Credit Suisse преди това задели 300 млн. долара провизии във връзка с този случай и продължава да вярва, че има сериозни основания за обжалване, ние посочихме на 1 декември 2020 г., че ще оценим необходимостта от допълнителни провизии“, казва банката в изявление от петък.

„Като следствие от това увеличение, заедно с очакваното начисляване на обезценка по отношение на нашия неконтролиращ дял в York Capital Management, което обявихме на 24 ноември 2020 г., очакваме да отчетем нетна загуба през четвъртото тримесечие“, допълва се в изявлението на банката.

Credit Suisse отчете нетна печалба от 852 млн. швейцарски франка (962,28 млн. долара) през четвъртото тримесечие на 2019 г. Кредиторът трябва да обяви резултатите си за последните три месеца на 2020 г. на 18 февруари.

В допълнение към предупреждението за печалбата швейцарската банка направи актуализация на търговските си операции през декември. Според кредитора бизнесът му за управление на богатството отбелязва по-силна годишна активност, особено в Азия, което е помогнало да компенсира ефекта на по-силния швейцарски франк и натиска върху нетния лихвен доход. Приходите за четвърто тримесечие в долари се увеличават с повече от 15% в сравнение с година по-рано.

Credit Suisse допълва, че плановете й за изплащане на дивидент за 2020 г. остават непроменени въпреки предупреждението за загубата.

Новината е поредният неуспех за главния изпълнителен директор Томас Готщайн, който пое управлението след шпионския скандал през февруари. Той опрости организационната настройка, включително в инвестиционната банка, и започна преглед на бизнеса за управление на активи, но не успя да спре постоянния поток от лоши новини, предава Bloomberg.

Миналия месец банката предупреди, че рискува да пропусне ключова цел за печалбата заради пандемията. Акциите на банката поевтиняха с 2% в сутрешната търговия в Цюрих, което доведе до обща загуба за последните 12 месеца до 9,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още