IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евродепутати искат главата на Жозеп Борел

Поведението на върховния представител на ЕС за външната политика в Москва разгневи дипломатическите кръгове, разделението на блока се задълбочава

13:46 | 08.02.21 г. 18
<p>
	<em>Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg</em></p>

Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Висшият дипломат на Европейския съюз (ЕС) Жозеп Борел се изправя пред призиви да подаде оставка, след като пътуването му до Москва излезе извън релси, пише EUObserver.

Германия, Франция и Австрия рискуват да влошат разделението между ЕС и САЩ, като подкрепят руския газопровод „Северен поток 2“ независимо от всичко.

„Смятаме, че председателят на Европейската комисия (ЕК) трябва да предприеме действия, ако г-н Борел не подаде оставка по собствено желание“, коментира естонският евродепутат Рихо Терас в писмо до шефа на Комисията Урсула фон дер Лайен.

Терас е поканил и други евродепутати да подпишат писмото му. Те казват, че Борел "е причинил сериозна вреда на репутацията на ЕС" и "достойнството" на собствения си офис. Европейският парламент (ЕП) обаче няма власт по въпроса и писмото на Терас може изобщо да не окаже въздействие.

Необичайният му ход обаче показва нивото на гняв, особено сред източните държави от ЕС, заради поведението на Борел.

Жозеп Борел отиде в Москва по свое желание, за да започне „стратегически“ диалог и да призове за освобождаването на опозиционния лидер Алексей Навални. Русия обаче експулсира трима европейски дипломати заради това, че са присъствали на протестите в подкрепа на задържания Навални. Москва освен това нападна Европа като "ненадежден партньор" по времето на посещението му.

Борел освен това не направи много за Навални, а същевременно атакува най-стария съюзник на ЕС - САЩ, заради политиката на Вашингтон в Куба, и похвали руската коронавирусна ваксина.

След като критиките срещу него заваляха, топ дипломатът на ЕС зае много по-строга позиция в блога си. В публикацията той посочва, че е жертва на „агресивно организирана пресконференция“ в Москва и че е научил за руското дипломатическо експулсиране от „социалните медии“. "Русия постепенно се изключва от Европа", пише той, като същевременно препоръчва прилагането на целенасочени санкции на ЕС срещу руските служители.

С появата на още подробности за пътуването му обаче преценката му е поставена под въпрос. Жозеп Борел е поискал да се срещне с вицепремиера на Русия и високопоставен служител по сигурността, но Москва е отхвърлила искането му. Това той е трябвало да приеме като предупредителен знак, казват дипломатически източници пред изданието. „Това е обида за ЕС и Борел е трябвало да отмени пътуването“, посочва един от източниците на медията.

Междувременно Франция, Германия и Австрия също не правят много за защитата на достойнството на ЕС. Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон коментираха в петък, че ще бъдат щастливи да построят газопровода "Северен поток 2" до Германия въпреки действията на Русия.

„Моето отношение към „Северен поток 2“ засега не се влияе от това“, каза Меркел малко след като научи за експулсирането на дипломатите от ЕС, сред които има и германец.

„Взето е решение [относно„ Северен поток 2 “] и аз съм напълно солидарен“, каза Макрон също във видеоконференция с Меркел.

Още на следващия ден руски кораб започна да полага тръби на един от крайните сегменти на проекта - 120-километрова връзка в датски води. "Корабът за полагане на тръби „Фортуна“ успешно проведе морски изпитания и днес започна полагане на тръби в датски води", коментира руският консорциум, който е собственик на тръбопровода, пред руската агенция ТАСС.

Канцлерът на Австрия Себастиан Курц коментира пред германския вестник Welt am Sonntag на следващия ден: „Приветствам, че правителството на Германия продължава да се придържа към „Северен поток 2“.

Ако Борел рискува да раздразни САЩ с коментарите му за Куба, то това е дребна работа в сравнение с това, което „Северен поток 2“ може да направи за трансатлантическите отношения. Америка се опитва да спре проекта, като налага санкции на европейски фирми, които участват в него, на основание, че той е стратегическа заплаха за Запада.

Държавният департамент на САЩ даде ясно да се разбере как президентът Джо Байдън се отнася към този проект миналата седмица. „Северен поток 2 ... [е] предназначен да увеличи лоста на Русия над нашите съюзници и партньори и да подкопае трансатлантическата сигурност“, заяви говорителят на държавния департамент Нед Прайс миналата сряда.

Токсичен тръбопровод

Германските Зелени и някои представители на Християндемократическия съюз на Меркел също призовават проекта за газопровод да бъде спрян. Гласът им обаче поне засега остава заглушен. "Германското правителство следва правилния курс", коментира лидерът на партията Армин Лашет пред Ройтерс в петък.

„Бизнес отношенията и бизнес проектите, които съществуват от десетилетия, са едно, а сериозните нарушения на правата на човека и реакциите ни на тях са друго“, коментира и Петер Алтмайер, министър на икономиката в кабинета на Меркел, пред вестник Bild am Sonntag в неделя.

Междуособиците за Жозеп Борел и „Северен поток 2“ показват, че Русия днес е може би най-токсичният въпрос в дневния ред на ЕС и трансатлантическата външна политика. "Руснаците хореографираха посещението на Борел, за да засилят кавгите в ЕС", казва източник на медията от блока.

"Някои [източни и северни] държави членки, ще кажат, че са го предупредили да не ходи в Москва. Той ще се защити. Берлин, Париж, Мадрид и Рим ще го подкрепят. Русия ще получи това, което иска - още по-дълбоко разделение на ЕС“, казва още източникът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 4 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 3 години
Хахахаха..... така е, но аз ти подсказах че цените не може да ги определя путин, а ти явно си наивен и не си ме разбрал Хахахаха........ И каква газ след сто години, когато в близко бъдеще и тя ще бъде обложена с т.н. карбонови данъци? Не раздавам квалификации за хората, но в случаят съм длъжен да те определя като някое изкoпaeмо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 8
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Абе, ***, газ идва вече отвсякъде, бе! Петрол също!Я питай турците като си имат газопровод с рашка, що не го ползват, а купуват от Азербайджан и други дестинации на по-ниски цени?Енергията скоро всеки ще си я произвежда самостоятелно и то от възобновяеми източници. Те тогава хептен ще изплезите езици мypзиляжа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 4
michaelis23
преди 3 години
Стоене що ровеш са кат кон на празни ясли нали Жо спре фЪакинга в Пенсливания и Keystone пАток "за да напрай мръсно на Тромпета" и да стават зелени, бихме купили от тех ама те ни решиха проблема, добре са ко да напрайм каи от къде да купим газ и ше га купим ай ?? .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 4
Invcom
преди 3 години
Само дето цените на борсата в Ню Йорк не се определят в Ню Йорк а се определят от търсенето и предлагането на енергоресурси в цял свят ... демек на пазарен принцип от трейдърите :))) Стой и гледай от къде Европа ще купува газ следващите 100 години ... давам ти жокер, няма да е от САЩ и не е само заради цената, тук говорим и за капацитет :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 3 години
В плановете на момчето с особенния мустак не е влизало превземането на русия, а само нейният разгром. В третият райх трябваше да влязат Полша, Украйна, Белорус, Прибалтика и Финландия. В плановете на другото момче с мустак влизаше първоначално заграбване на половина Полша, цяла Прибалтика, част от Румъния и Финландия, а по-късно и половин Европа. Народите на двете държави платиха цената с 35-40 млн жертви. А момчето с особения мустак ползваше ресурсите на момчето с мустак, без да воюва. Когато нападна Западна Европа СССР го снабдяваше с каквото пожелае, даже оръжие и боеприпаси. И в момента е така, САЩ например ползват каквото си пожелаят от русия, на цени определени на борсата в Ню Йорк.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 3 години
Хахахаха ...и като е така, защо не е построен? Отдавна трябваше да е в експлоатация. А ако го построят, може и да не заработи, а ако заработи ще е на 50%. Хахахах......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 3
Invcom
преди 3 години
Голям рев ... това го повтарям от години вече - политиката си е политика, бизнеса е бизнес. Европа няма откъде да вземе евтини енергоносители освен от Русия. Навремето едно момче със специфичен мустак се е опитало да превземе Русия точно с тази цел да сложи върка върху безкрайните и ресурси. В момента ЕС действа умно и вместо да воюва с Русия и да яде бой, си купува енергоносители на добри цени и всички живеят щастливо ... Може би всички без САЩ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
korn
преди 3 години
ЕС ще позволи СП ако иска и САЩ не могат да направят нищо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още