IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кристиина Кувая-Ксантопулос: Финландия съчета изкуствен интелект и социални иновации

Стара финландска иновация е сауната, която се възражда за обществени събития, посочи посланикът на Финландия в България

15:23 | 15.04.21 г.
Кристиина Кувая-Ксантопулос: Финландия съчета изкуствен интелект и социални иновации

"Финландия е на осмо място в света в Bloomberg Innovation Index 2021. Тайната на успеха е непрекъснатото развитие на иновационните практики/политики, в това число законодателството, финансирането и цялостната среда за иновации във Финландия. Много развито е сътрудничеството между университетите, специализираните училища и бизнесът", посочи посланикът.

Дипломатът подчерта, че във Финландия инвестират в иновационни мрежи, в които влизат образователни институции, компании, публичния сектор и мозъчни тръстове.

От думите на посланика стана ясно, че за хората във Финландия са важни социалните иновации.

'Например – една стара финландска иновация е сауната. Обществените сауни преди време бяха много посещавани, но лека-полека започна да им минава модата. Сега има процес на възраждане на обществените сауни, като тези места се използват за всякакъв вид социални събития. Там се събират хора от различни групи. Мнението ми е, че това е изключително важна иновация във времена, когато обществото ни става все по-фрагментирано. А в сауната всеки е равен на другия", посочи Кристиина Кувая-Ксантопулос.

Тя обясни, че във Финландия изкуственият интелект е интегриран в почти всички области - от здравния сектор до електричеството, например.

"Особено сме горди с онлайн курса „Елементи на изкуствения интелект“, който беше представен неотдавна в България. Това е съвместен проект между Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Университета в Хелзинки. Курсът е разширен, говорим за 25-30 часа учебен процес, но той е интерактивен. Участниците си комуникират един с друг, а не е просто самотно четене и учене", разказа посланикът на Финландия в България. - "Основният момент е, че всички трябва да бъдем информирани какво представлява изкуственият интелект, защото той ще революционизира обществото ни."

Дипломатът информира, че Финландия е страната в ЕС с най-малко случаи на коронавирус спрямо населението на страната. Това според Кристина Кувая-Ксантопулос се дължи на три ключови фактора.

"Първият е политиката на правителството. През пролетта на миналата година то предприе много тежки и навременни мерки. После дойде лятото, но хората във Финландия продължиха да слушат какво им казват властите. А те призоваваха: „Не ходете в чужбина, пътувайте в страната си“. На последно място, когато говорим за правителствена политика, трябва да се отчете още нещо: във Финландия, когато сте под карантина, вие сте под закрилата на социалната система", каза още посланикът на Финландия.

Дипломатът подчерта, че "хората във Финландия вярват в институциите и следват инструкциите, които се дават от правителството и здравните власти“.

„Има усещане за споделена отговорност", отбеляза още Кристиина Кувая-Ксантопулос.

Тя съобщи, че по време на пандемията във Финландия са гласувани разнообрази мерки за подпомагане на бизнеса.

"Първата и най-важната бяха компенсациите за фиксирани разходи на фирмите. Имаше мерки за подкрепа на безработните. Ако сте самонаето лице, имате достъп до тази помощ въз основа на определени критерии. Имаше различни видове финансови инструменти за насърчаване на иновациите. В случая кризата се разглеждаше и като възможност – за дигитализация, за развитие на иновациите", коментира Кристиина Кувая-Ксантопулос.

Как Финландия подкрепи бизнеса си и защо направи кредитна ваканция? Могат ли жените да бъдат по-успешни лидери от мъжете, особено по време на пандемия? Как ще се намалят разликите в страните от Източна и Западна Европа в ЕС? Има ли Европа на две скорости? Защо Финландия си постави за цел жителите й да станат №1 по финансова грамотност в света?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още