IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Основните производители на ток в ЕС са въглеродно неутрални през 2020 г.

Електрификацията на крайните потребители трябва да бъде ускорена, смятат анализатори

10:57 | 30.09.21 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

През 2020 г. две трети от производствените енергийни мощности са беземисионни, показва анализ на Eurelectric. Според експертите през 2030 г. 85% от производителите на ток в общността вече ще бъдат с нулеви въглеродни емисии.

При това положение от ключово значение е създаването на интегриран енергиен пазар в Европа, така че всички страни да могат да се възползват от позитивите на чистата енергетика.

eurelectric eurelectric

Източник: Eurelectric

От организацията отбелязват, че с актуализираните планове на ЕК и по-амбициозните цели за намаляване на въглеродните емисии до 2030 г. енергетиката ще стане беземисионна между пет и десет години по-рано. Това ще подпомогне други сектори, като транспорта например, да намалят своя въглероден отпечатък по-бързо.

"От съществено значение за постигането на амбициите са точните инвестиционни сигнали и премахване на всички бариери, които спират процеса", коментира генералният секретар на Eurectric Кристиан Руби.

Например за около 10 години новите зелени мощности в ЕС трябва да се увеличат с 93%, което не може да стане, ако процесът за издаване на разрешителни не бъде оптимизиран. До 2030 г. инвестициите за разпределение трябва да бъдат удвоени. Това означава, че са нужни 55 млрд. евро инвестиции в мрежите, а за нов производствен чист капацитет трябва да бъдат инвестирани 75 млрд. евро годишно.

Основните насоки за инвестициите трябва да бъдат предвидими и пазарно ориентирани мрежи, работеща система за търговия с квоти и конкурентни регулации, които да дадат гъвкави решения, като например батерии за съхраняване на енергия.

Електрификацията на крайните потребители трябва да бъде ускорена, защото иначе целта за намаление на въглеродните емисии с поне 55% ще бъде постигната през 2045 г., тоест с 15 години по-късно. Една от основните задачи в тази насока е електрифициране на 33% от икономиката до 2030 г. спрямо сегашните нива от 23%.

Процесът може да бъде насърчен с данъчни облекчения. Но ситуацията днес е точно обратната - от 2010 г. данъците върху зелената енергия са се увеличили с 29%, което пречи потребителите да търсят беземисионни алтернативи в транспорта, отоплението/охлаждането или за индустрията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 2 години
не можеш да паднеш на моето ниво, защото първо трябва да скочиш като хавиер сотомайор и джордан едновременно! Обясних ти многократно, не съм ходил в казармата и нямах шанса да оглупея ... и слава Богу!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 2 години
завършил съм ПМГ и съм печелил два пъти градското по математика! ... да се похваля! ... просто колегата е от Максуда и няма как да знае какви училища има във Видин. Сега ако ме питаш бих учил и в шивашко-готварския техникум, щото на 25 жени се пада един мъж и щеше да си отебааа, но уви не съм!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 2
Valentin13
преди 2 години
след като си завършил шивашки техникум, според един колега във форума, не бих могъл да знам стандартите ти за определяне на умен и глупав. умен е вероятно човек, който може да прави шев зиг-заг, а глупав е този, който кара само на прав щев.не се сърди, просто се опитвам да падна на мноооого ниското ти културно и интелигентно ниво.така-де, за шивач колко да е интелигентен пък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 2 години
поредното ти глууупаво изказване, от което си личи че вашите са носили пуйки и вино зада изкласиш 8ми клас.... добре че има армия за такива като теб, иначе щеше да си умреш като клош!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
Valentin13
преди 2 години
поредната глупава ненаучна статия. перките на ветрогенераторите от какво се правят, а кулата? това производсто беземисионно ли е?а при нисковъглеродин човешки живот как ще бъде осигурен нормален живот на растенията и дърветата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още