IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След рекордно дълги преговори в Нидерландия вече има споразумение за коалиция

Това проправя пътя на Марк Рюте за четвърти мандат като министър-председател

14:17 | 14.12.21 г.
<p>
	Марк Рюте. <em>Снимка: Peter Boer/Bloomberg</em></p>

Марк Рюте. Снимка: Peter Boer/Bloomberg

Четири нидерландски партии са постигнали коалиционно споразумение, с което слагат край на най-дългите преговори в страната за сформиране на правителство. Това проправя пътя на Марк Рюте за четвърти мандат като министър-председател на Нидерландия, предава Ройтерс.

Ако изкара още един пълен мандат, Рюте ще е най-дългогодишният премиер на страната, допълва информационната агенция.

Преговорите между либералната VVD на Руте, центристката D66, Християндемократическата партия (CDA) и Християнския съюз (CU) продължиха 271 дни след националните избори през март. Сега сделката трябва да бъде одобрена от парламентарните групи на всяка партия.

„Имаме съгласие на масата, но това, което наистина е важно е как се прилага на практика“, коментира Рюте пред репортери.

Той допълни, че текстовете на споразумението ще бъдат публикувани в сряда.

В началото на преговорите Рюте беше обвинен, че не е казвал истината за забележки, направени по време на коалиционните дискусии. Впоследствие той беше порицан в парламента и оцеля едва след вота на недоверие през април.

Лидерът на Християнския съюз Герт-Ян Сегерс първоначално обеща да не участва в четвъртия кабинет на Рюте, а лидерът на D66 и бивш външен министър Зигрид Кааг призова Рюте да подаде оставка.

В крайна сметка партиите се събраха отново, за да подновят коалиционните преговори през октомври - около седем месеца след изборите.

Новата коалиция ще трябва да се справи с нарастващите случаи на коронавирус в страната и протестите срещу ограниченията заради вируса, отбелязва AFP. Правителство обаче ще има най-вероятно през януари, тъй като партиите ще трябва да изберат министри.

Политиките на новата коалиция вероятно ще включват разширяване на безплатните грижи за деца, инвестиране на милиарди евро за справяне с изменението на климата и недостига на жилища, проучвания за ядрена енергия и пътища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:12 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още